Andreja, Rundek & Ekipa Ftičeki

Andreja, Rundek & Ekipa Ftičeki čine: Andreja Kurelec Košavić (vokal), Darko Rundek (gitara/bas), Igor Pavlica (truba), Silvio Bočić (bubnjevi/gitara), Ana Kovačić (saksofon), Roko Crnić (kontrabas), Miro Manojlović (vibrafon/udaraljke), uz Natašu Radušić (mandolina) i Marka Firsta (violina) iz grupe Cinkuši.

Rundek je muzički producent projekta “Mura Mura“, kog je inicirala njegova supruga, pozorišna rediteljka Sanda Hržić. Na Rundekovoj turneji “Apocalypso NOW” 2018. godine, koju je režirala Hržić, novookupljena prateća grupa Ekipa pokazala je izuzetnu kreativnost, svežu energiju i zajedništvo. Sanda je, kao veliki Andrein poštovalac, osetila da bi zagrebačka pevačica, trubačica i performerka Andreja sa Darkom i Ekipom mogla konačno ostvariti san da otpeva i snimi 12 najdražih međimurskih pesmama.

“Spontano muziciranje, šuma i međimurski bluz”, opisuje Andreja Kurelec Košavić početak priče sa Ftičekima krajem leta prošle godine u jednom planinarskom domu na planini Medvednici iznad Zagreba. Potom su Andreja, Rundek i Ekipa u februaru prošle godine ušli u studio na dva dana.

“Bez velikog razmišljanja, ali s pažljivim slušanjem, sasvim spontano, ali s jasnim smjerom i mjerom stvorili smo  album zvan ‘Mura Mura‘. Meni je od uvijek bila želja pjevati i interpretirati međimurske pjesme. U njima se najbolje nalazim i snalazim. Bluz je bluz, živimo ga!”, kaže Andreja.

Darko je preuzeo obavezu da orijentiše rad u studiju, sluša i predloži ‘ključeve’ za pristup pojedinim pesmama.

“Za dio pjesama smo pripremili osnove aranžmana, za druge je muzika nastala u studiju. Većinu njih smo snimili iz prvog pokušaja. Ponosan sam i sretan što je ‘sila bila s nama’ i što smo uspjeli snimiti magiju glazbe u nastajanju, što je dragocjeno i rijetko. Sigurno nam je u tome pomogao i duboki prastari izvor iz kojega su te pjesme proizašle”, objašnjava Rundek.

Prvi singl i spot je bila  pesma “Dolinom se šetala”, usledio je spot “Mura Mura“, kao najava istoimenog albuma sa međimurskim pesmama, koji se u martu 2019. godine pojavio na CD-u (Menart) i vinilu (Long Play).

video/album

Brisani prostor

Mura Mura