Buč Kesidi

Buč Kesidi

Buč Kesidi je grupa iz Pančeva koja je nastala 2013. godine, a čine je gitarista Luka Racić i bubnjar Zoran Zarubica. Oba člana benda doprinose pisanju muzike i tekstova, a njihova muzika se najbliže uklapa u žanr indi roka.

Osnivanje i prvi album (2013-2016)

Članovi benda, u koje se tada ubrajao i basista Alen Duš, su se prethodno poznavali iz srednje škole, gde su svirali zajedno u drugim bendovima. Prvi bend u kojem se nalaze sva tri buduća člana Buč Kesidija zove se „Aleksandar Mitrović i bend”, čiji se repertoar sastoji od obrada domaćih pop, rok, novotalasnih i šlager hitova, i čiji sastav pored Racića (gitara, prateći vokal), Zarubice (bubanj, prateći vokal) i Duša (bas gitara, prateći vokal) čine Aleksandar Mitrović „Coa” (vokal, saksofon) i Nebojša Kozlovački „Neba” (gitara).

Sredinom 2013. godine Racić i Zarubica pišu svoje prve originalne pesme, koje uvežbavaju i izvode sa bendom zajedno sa obradama. 2014. godine Racić, Zarubica i Duš se odvajaju i nastavljaju da sviraju pod imenom Buč Kesidi. Krajem 2015, Buč Kesidi izdaje prvi singl i spot za pesmu Jaa (imam plaan) za izdavačku kuću Lampshade Media, a zatim i EP Španska serija početkom 2016.

Tokom leta 2016. bend završava snimanje debi albuma Posesivno-ospulsivni hospul, koji objavljuje u novembru 2016. godine. Album prati još četiri video spota i niz koncerata u klubovima i festivalima po Srbiji, uključujući velike koncerte u Božidarcu sa bendovima Jarboli i Stuttgart Online, i u Mikser hausu sa bendom Artan Lili.

Euforija i regionalni uspeh (2017-2021)

Tokom 2017. godine, bend počinje da piše i izvodi nove pesme, među kojima je i pesma „Nema ljubavi u klubu“ koju biraju da snime kao naredni singl. U ovom periodu, basista Alen Duš napušta bend, i posle nekoliko kratkoročnih zamena na mestu basiste, bend nastavlja da radi kao dvojac. Ova promena u sastavu benda prouzrokuje da se bend okrene korišćenju sintisajzera i semplera uživo, što ih dovodi do modernijeg zvuka sa uticajima elektronske muzike.

Krajem 2018. godine bend izdaje singl i spot za pesmu „Nema ljubavi u klubu“ kojom najavljuje drugi album. Aprila 2019. godine izlazi naredni singl sa novog albuma, „Đuskanje ne pomaže“, u kojem Zarubica po prvi put preuzima ulogu glavnog vokala i tekstopisca. Leto 2019. godine obeležavaju nastupi na festivalima širom zemlje, u koje se ubrajaju Arsenal Fest, Beer Fest i nastup na glavnoj bini EXIT festivala, kao i letnji singl „TIHO“, ponovo sa Zarubicom na glavnom vokalu.

U novembru 2019. godine, Buč Kesidi izdaje drugi album pod nazivom „Euforija“, a u oktobru 2020, bend snima eksperimentalni koncertni film pod nazivom „Euforija uživo“.

Nastavak turneje i treći album (2022-)

Tokom 2022. godine bend nastavlja koncertnu promociju Euforije na festivalima i solističkim koncertima po regionu, dok paralelno piše i snima pesme za treći album.

Krajem godine izdat je singl „Curimo po asfaltu”, koji najavljuje treći album koji se očekuje u 2024.