Amira Medunjanin

Amira Medunjanin

Amira Medunjanin svetski je priznata pevačica sevdalinki i balkanskih tradicionala. Zahvaljujući osobenim i nadahnutim izvedbama pesama kakve su “Ah šta ćemo ljubav kriti”, “Kradem ti se u večeri”,  “Kaleš bre Anđo”, “Mito bekrijo”, “Zajdi, zajdi”, “Što te nema”… Amira je zaslužila u inostranim medijima epitet “bosanske Billie Holiday”.

Nakon što je 2003. godine gostovala na albumu “A Secret Gate” Mostar Sevdah Reuniona, Sarajka Amira 2005. godine snima svoj debitantski album “Rosa”, koji dobija sjajne kritike u Velikoj Britaniji i širom Evrope. Sledi 2009. godine album “Live”, koji sadrži snimke sa njenog koncerta u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo, tokom Jazz Festa Sarajevo 2008. godine.

Iste godine pravi još jedan korak napred, objavljivanjem već snimljenog studijskog album “Zumra”, koji je pripremila u saradnji sa međunarodno priznatom harmonikašicom Merimom Ključo. Album predstavlja inovativni pristup muzičkoj tradiciji maične Bosne i Hercegovine, kao i Srbije i Makedonije, spajajući primenjenu harmoniku sa aranžmanima tradicionalnih melodija, stihova i stila vokalne izvedbe.

Album “Amulette” (2010) urađen je u saradnji sa umetnicima kakvi su Bojan Zulfikarpašic, Bachar Khalife, Nenad Vasilić, Kim Burton, Walter Quintus i Vlatko Stefanovski. Njen album “Silk & Stone” (2014) je producirao i aranžirao džez pijanista Bojan Zulfikarpašić. Amira je otpevala devet pesama među kojima su dragulji tradicionalne muzike balkanskih prostora “Ima dana”, “Što te nema” i “Eleno kerko”, zaradivši brojne pohvale kritike u regionu i svetu.

“Damar” (Long Play, 2016) je album u čijem stvaranju je Amira iznova posegla za žilom kucavicom bosanske muzike – sevdahom, ali i drugim vrednim pesmama predaka s ovih prostora, dajući im novim aranžmanima neke nove obrise i boje. Sa “Damarom” Amira je prvi put u svoju muzičku paletu uvrstila i par novih, autorskih kompozicija. Za “Pjevat ćemo šta nam srce zna” stihove i muziku napisao je Damir Imamović, još jedan cenjeni muzičar Sarajlija. Druga je naslovna “Damar”, koju potpisuju gitarista Boško Jović (muzika) i Marija Karaula Krznarić (stihovi).

“Pjesma me mora pomjeriti, na neki način dotaknuti. Kad se to dogodi, tek tada postajemo jedno i tek tada sam je spremna iznijeti…”, kaže Amira.