Zvonko Bogdan ponovo u Sava centru

22.10.2009

Kralj panonske šansone Zvonko Bogdan nakon dva prošlogodišnja rasprodata koncerta vraća se sa svojim tamburašima ponovo 26. novembra u Sava centar za novi susret sa beogradskom publikom. Long Play će uskoro saopštiti cene i način prodaje ulaznica.

„Kroz stihove pričam o životima. Trudim se da uz sebe imam dobre svirače koji će te priče da dočaraju, da doprinesu da vidite sliku. Na mojim koncertima nema ni putovnica, ni pasoša, nije važno ko je kakve veroispovesti. Prošetaćemo kroz Panoniju od Karpata do uzburkanog Balkana. Vratićemo se unazad 150 godina, u neka davna vremena da vidimo kakve su tada bile pesme, pisme i pjesme“, kaže Bogdan.

Uz „Ko te ima, taj te nema“, „Prošle su mnoge ljubavi“, „Ne mogu se setit leta“, Zvonko Bogdan se sprema otpevati i svoje autorske pesme koje se odavno smatraju tradicionalima poput „Hej, salaši na severu Bačke“, „Već odavno spremam svog mrkova“, „Govori se da me varaš“, „Fijaker stari“, „Kraj jezera jedna kuća mala“ ili „Neko sasvim treći“.

Prvak tamburaškog evergrina Zvonko Bogdan ponovo nastupa u Sava centru, koji je već rasprodao u maju 2006. u junu 2007. i potom dva puta u novembru 2008. godine. Svaki koncert je završen ovacijama. „Da mi je neko nekad rekao da ću toliko puta pevati u Sava centru, ja bih mu rekao: ‘Ti si poludio!'“, kaže skromno Bogdan i dodaje da će na predstojećem koncertu samo raditi svoj posao, a da je „publika ta koja donosi atmosferu i kaže u kakvoj se situaciji nalazimo“.

Somborac Bogdan došavši 1960-ih godina da studira glumu u Beograd, slučajno je počeo pevačku karijeru pokušavajući da zaradi za školovanje nastupima u hotelu Union. Ovde je nastavio da peva sledeće tri decenije. Bogdan se sa nostalgijom priseća i drugih živopisnih, sada nestalih, boemskih mesta u Beogradu kao što su bile kafane „Tabor“ i „Kikevac“.

Bio je izvesni „najzdera“ Vojkan Tasić „amblem beogradske boemije“ kome je Bogdanov orkestar često znao da ustupi mesto kako bi gostima otpevao uz gitaru „Ima dana“. „Bez te pesme nije se moglo u kafani tih godina“, kaže Bogdan.

„Jedno veče vidim da na ulazu u kafanu stoji Duško Radović. Pitam ga gospodine šta Vi tu radite? A on mi kaže ‘čekam da počneš da pevaš!'“, priseća se Bogdan.

Kasnije je počeo i bogatu diskografsku karijeru pevajući uz tamburaše narodne i starogradske pesme. Sa čuvenim tamburaškim orkestrom Janike Balaša snimio je album „Biseri narodne muzike“ sa pesmom „Hej salaši na severu Bačke“.

„Nisam sklon velikim divanima, sve što hoću da kažem to uradim kroz stih i pesmu. Godinama se bavim sakupljanjem izvornih narodnih i starogradskih pesama i romansi, madarskih i sa celog našeg govornog područja Vojvodine i Panonije“, kaže Bogdan.

Pesmu „Već odavno spremam svog mrkova“ koju je napisao 1978. godine posle vesti o smrti oca.

„Sve pjesme koje sam napisao bave se određenim događajima, ljudima i mestima. Kada mi je mati javila jednu od najtužnijih vesti u mom životu napisao sam ovu pesmu“, kaže Bogdan.

Tokom turobnih devedesetih, Bogdan nije nastupao povukavši se potpuno iz javnosti, na svoj salaš i posvetio se svojoj velikoj ljubavi konjima. Kaže: „Tih godina nisam bio raspoložen da radim“.

Sa dolaskom novog stoleća zanimljiv obrt u Bogdanovoj karijeri desio se 2003. godine sa pesmom „Ko te ima taj te nema“, autora Baneta Krstića, koja iznenađujuće postaje veliki hit, posebno među mlađim generacijama koje do tada možda nisu slušale ili znale za kralja panonske šansone.

„Pesma ‘Ko te ima, taj te nema’ izvanredno se uklopila u tematiku pesama koje izvodim, a uz Krstićevu dozvolu uz male korekcije melodije, imala je prilike da uđe u sve domove, i što je još važnije i u srca i uho mladih ljudi“, primećuje Zvonko Bogdan.

Konačna potvrda da je to tako stigla je 2004. godine Bogdanovim više nego uspešnim nastupom na festivalu Exit u Novom Sadu.

Zvonko Bogdan je ove godine proglašen počasnim građaninom Subotice, grada u kome živi već tridesetak godina.