Zabranjeno pušenje protiv TNSO

01.12.2008

Zabranjeno pušenje

Zabranjeno pušenje frontmena Seje Seksona oglasilo se saopštenjem u kome osporava pravo Emiru Kusturici i njegovom The No Smoking Orchestra da više koriste ime Zabranjeno pušenje kao što su to uradili 29. novembra za koncert u Beogradskoj areni.

U nastavku donosimo saopštenje sarajevsko-zagrebačkog benda koje se može naći i na njihovoj zvaničnoj strani www.zabranjeno-pusenje.com:

„PRIOPĆENJE GRUPE “ZABRANJENO PUŠENJE” POVODOM KONCERTA GRUPE “EMIR KUSTURICA & NO SMOKING ORCHESTRA” ODRŽANOG U BEOGRADSKOJ ARENI 29.11.2008.

Na veliku žalost grupe “Zabranjeno pušenje” u subotu, 29.11.2008. godine održan je jedan koncert zbog kojeg smo prisiljeni reagirati.

Naime, taj dan grupa “Emir Kusturica & No Smoking Orchestra” održala je koncert u Beogradskoj Areni. To samo po sebi ne bi bio nikakav problem pošto smatramo da svi bendovi na ovom svijetu trebaju što je moguće više nastupati bez obzira kako se koji grad zove i gdje se nalazi. Međutim…

Kompletna marketinška kampanja koncerta bila je bazirana na pjesmi grupe “Zabranjeno pušenje” “Dan Republike” s jasnom asocijacijom na praznik bivše države, kako kampanjom, tako i terminom održavanja koncerta.

Problem je u tome što je grupa “Zabranjeno pušenje”, 29.11.2007. godine, prije godinu dana, održala koncert u beogradskom SKC-u. Tom prilikom je kampanja koncerta bila bazirana na istim osnovama kao kampanja za koncert grupe “Emir Kusturica & No Smoking Orchestra”. U svim medijskim istupima grupe i frontmena grupe Seje Sexona (Sučić Davora) naglašavano je kako grupa “Zabranjeno pušenje” planira svake godine u tom terminu održati koncert u Beogradu. Vrlo smo se neugodno iznenadili kad smo saznali za plan grupe “Emir Kusturica & No Smoking Orchestra” da održi koncert u Beogradskoj Areni 29.11.2008. godine.

U tom trenutku grupa “Zabranjeno pušenje” je i dalje ostala pri stavu da koncert održi jer smo našim fanovima u Beogradu obećali da će koncerti grupe “Zabranjeno pušenje” u terminu 29.11. postati tradicionalni te smo pokušali zakupiti termin za održavanje koncerta u jednoj beogradskoj dvorani. Još smo se više iznenadili kad su nas odgovorni u toj dvorani zamolili da odustanemo od koncerta. Naime, ljudi su nam rekli da ih je jednostavno strah iznajmiti nam salu za održavanje koncerta u tom terminu (29.11.2008.)… U tom trenutku smo od organiziranja koncerta odustali jer zaista ne želimo da se bilo tko na ovom svijetu boji za svoju sigurnost zbog naših koncerata…

Iz svih ovih razloga, odlučili smo se na par koraka sa ciljem da se ova situacija, koju bismo mogli nazvati i bezobraznom krađom projekta, što je moguće bolje predstavi javnosti:

Kampanja za koncert grupe “Zabranjeno pušenje” 29.11.2007. godine u beogradskom SKC-u je zaštićena u Autorskoj agenciji za Srbiju datuma 26.9.2008. (prije početka kampanje za koncert grupe „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“) godine pod nazivom „Marketing koncerta grupe ‘Zabranjeno pušenje’ – Dan republike“ pod brojem S-28/08. Opis projekta zaštićenog tom prilikom možete downloadati na linku: http://zabranjeno-pusenje.bosnia.ba/spaiz/Kampanja_SKC_2007.zip

Iz svega ovoga ovdje priloženog jasno se vidi da je kampanja za koncert grupe „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“, kao i osnovna ideja cijelog projekta potpuno ukradena. Isto tako u kampanji za koncert grupe „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“ korištene su bez dozvole autora Seje Sexona pjesme: Guzonjin sin, Pisonja i Žuga, Na straži pored Prizrena, Djevojčice kojima miriše koža, Nedjelja kad je otiš’o Hase, Zenica blues i Dan Republike, a iz razloga ne bi li se publiku namamilo na koncert etno muzike koju izvodi grupa „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“, inače poprilično neprihvaćene kod publike grupe „Zabranjeno pušenje“. Fragmente kampanje za koncert grupe „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“ možete downloadati na linku te usporediti s kampanjom „Zabranjenog pušenja“ iz 2007. godine:http://zabranjeno-pusenje.bosnia.ba/spaiz/No_smoking_Orchestra.zip

Kako je grupa Zabranjeno pušenje bend sa vrlo dugom tradicijom, bend poznat po vrlo kvalitetnim koncertnim nastupima, bend koji jako drži do nivoa na kojem se prezentira publici i kako je sada definitivno postalo jasno da grupa „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“ povremenim korištenjem imena „Zabranjeno pušenje“, u situaciji kad im to odgovara, vara publiku odlučili smo se i za preostala dva koraka.

2.Ime „Zabranjeno pušenje“ je od 6.10.2008. godine zaštićeno u svim državama, uključujući i Srbiju, na kojima grupa „Zabranjeno pušenje“ misli djelovati. Ovim putem odričemo pravo bilo kojem bendu, organizaciji, udruzi da se od sada, nadalje i ubuduće koristi tim imenom. Ime je vlasništvo Seje Sexona (Davora Sučića) i prema svim osobama koje će od ovoga trenutka neovlašteno koristiti to ime bit će poduzete odgovarajuće mjere. Ovdje se misli i na novinare koji će bilo koji drugi bend osim „Zabranjenog pušenja“ nazivati „Zabranjeno pušenje“. Bend Seje Sexona se zove „Zabranjeno pušenje“, zvao se „Zabranjeno pušenje“ i zvat će se „Zabranjeno pušenje“ i tako se uvijek predstavlja. To ime uvijek stoji najistaknutije na svim materijalima tog benda i nikada se ne stavlja u zagradu na propagandnim materijalima kao u slučaju benda „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“.

3. Kako nemamo zakonske osnove da bilo kojem bendu zabranimo izvođenje naših pjesama na koncertima, možemo samo izraziti žaljenje da se naš repertoar izvodi u sklopu manifestacija zajedno s ekstremnim političkim parolama. Pogotovo što se politički grupa „Zabranjeno pušenje“ protivi svim oblicima bilo kojeg nacionalnog ekstremizma. O čemu točno pričam, možete vidjeti na linku:

Ovime bih polako završio osvrt grupe „Zabranjeno pušenje“ na koncert grupe „Emir Kusturica & No Smoking Orchestra“ održanom 29.11.2008. godine u beogradskoj Areni, točno godinu dana nakon koncerta grupe „Zabranjeno pušenje“ u beogradskom SKC-u.

U slučaju koncerta u Areni razna autorska djela su ukradena, čak su se i vrlo ozbiljni sponzori i neke medijske kuće pojavili kao partneri projekta. Mnogi od njih će tvrditi da nisu znali, ali mislim da će ih svi ovi novinski članci objavljeni prije godinu dana u svim srbijanskim medijima vrlo lako demantirati. Ovim putem upozoravamo sve sponzore i medijske kuće da provjere tko je vlasnik autorskih prava u djelima i projektima koje podržavaju.

Beogradskoj publici obećavamo da ćemo doći i održati koncert što je prije moguće. Nećemo čekati 29.11.2009. godine. Više nema potrebe. Tradicija je upropaštena koncertom narodne muzike diskutabilnog nivoa.

Lijep pozdrav i s poštovanjem.
Dario Vitez, Zabranjeno pušenje“