Vlada Srbije: Važno da institucije kulture počnu sa radom

20.08.2020

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je u sredu da je Vlada Srbije, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i predstavnicima kulturnih radnika i institucija, predložila mere zdravstvene zaštite i preporuke za organizovanje rada ustanova kulture koje će izneti Republičkom kriznom štabu za suzbijanje koronavirusa na razmatranje, kako bi se u što kraćem periodu donela najbolja i najodgovornija odluka o načinima rada tih ustanova.

Premijerka Brnabić je u sredu održala sastanak sa predstavnicima pozorišta, bioskopa i manifestacija, na kojem su bile razmotrene predložene mere zdravstvene zaštite i preporuke za bezbedno organizovanje rada institucija koje se bave kulturnom delatnošću.

Brnabić je tom prilikom istakla da institucije kulture i kulturni poslenici trpe ozbiljne posledice tokom epidemije i da je od velike važnosti da one počnu sa radom, uz redovno i pažljivo poštovanje mera bezbednosti i praćenje epidemiološke situacije.

Ona je dodala da su učinjeni veliki napori kako se ne bi ugrozio status zaposlenih u ustanovama kulture i honorarno angažovanih umetnika i saradnika tokom epidemije.

Vlada Srbije omogućila je, kako je navela premijerka, realizaciju konkursa za finansijsku podršku projektima u oblasti kulture i kreativnog stvaralaštva, kao i finansijske mere za dodatnu podršku samostalnim umetnicima, kao najugroženijoj kategoriji.

Na sastanku je razgovarano i o daljoj finansijskoj i drugoj podršci ovog sektora u skladu sa potrebama i mogućnostima.
Ističući da je kultura važan segment našeg društva, Brnabić je naglasila da je neophodno učiniti dodatne napore kako njen opstanak ne bi bio dodatno ugrožen.

Ona je apelovala na odgovornost svih predstavnika kulture i kulturnih radnika u ovoj situaciji, ističući da će Vlada Srbije i Republički krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i dalje sa pažnjom pratiti i donositi mere i odluke u skladu sa eventualnim promenama epidemiološke situacije u našoj zemlji.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva kulture i informisanja, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, predsednici grupa bioskopa i filmskih distributera u Privrednoj komori Srbije, predstavnici udruženja organizatora manifestacija i direktor Filmskog centra Srbije.

https://www.srbija.gov.rs/vest/483268/vazno-da-institucije-kulture-pocnu-sa-radom.php