Ulični psi – Masimo i Neno Belan

11.11.2008

Massimo Savić

Sa novog albuma „Sunce se ponovo rađa“ za duet sa Nenom Belanom „Zar više nema nas“ Masimo Savić je snimio spot inspirisan kultnim filmom „Ulični psi“ (Reservoar Dogs).

„Spot smo snimali u centru za reciklažu u Zagrebu, velikom kao grad gdje su brda limenki i auti se melju u kocke. Spot je recimo između ‘Uličnih pasa’ i onoga što su radili Depeche Mode iz perioda „Personal Jesus“. Totalno pogađa moj i Nenin ukus. Htjeli smo uniformirati Nenu i mene u crna odjela, tanke kravate i bijele košulje. Mister Red i Mister Blue (iz ‘Uličnih pasa’)“, kaže Massimo za Long Play.“

Zagrebački pevač trenutno se nalazi na promotivnoj turneji u korist albuma „Sunce se ponovo rađa“ na prostoru bivše Jugoslavije, u okviru koje krajem godine u organizaciji Long Play-a peva u nekoliko gradova Srbije i na velikom koncertu 23. decembra u beogradskom Sava centru.

Spot za Belanov autorski osvrth na prohujalo vreme i ljubavi „Zar više nema nas“ radio je u Hrvatskoj uticajni režiser spotova Radislav Jovanov-Gonzo. Može se pogledati na www.massimo.hr.

Masimo kaže da je ideja za spot nastala slučajno kada je u panici u svom domu tražio jedini demo snimak „Zar više nema nas“ za koji je već pomislio da je zauvek izgubljen.

„Kad mi je Neno poslao pjesmu bila je namjera da bude za album ‘Vještina 2’. CD sa pjesmom je imao plavu etiketu. Odlučio sam ipak pjesmu sačuvati za ovaj album ‘Sunce se ponovo rađa’. Kad je došlo vrijeme za njegovo snimanje bio sam uvjeren da je etiketa crvena i mislio sam da je CD izgubljen. Javim Neni: ‘Daj mi ponovo pošalji pjesmu’, a on kaže: ‘Ja ti to nigdje nemam. Bio sam na putovanju kod prijatelja kad sam ti poslao pjesmu’. Ja poludio. Očekujem pjesmu, a nje nema. Nakon tri generalke stana, tavana i svega, uspio sam naći CD. Međutim nije bila crvena, već plava etiketa. Otud je krenula igra sa Mister Red i Mister Blue“, priča se Masimo.

Praznična potraga, osim što je rezultirala pronalaženjem željenog diska i inspirisala nastanak spota, imala je svoju još jednu korisnu stranu – Masimo je konačno ustanovio gde mu se nalaze skrivena i zabačena brojna priznanja stečena tokom 25 godina karijere.

„Kada ljudi rade generalno čišćenje obično nađu puno korisnih stvari. Ja sam jako puno zanimljivih stvari našao. Puno mojih ploča, zlatnih, dijamantnih, platinastih koje inače ne držim na zidovima, već ih samo stavim negdje. Nisam ni znao za neke nagrade, strašne i smiješne. Ostavio sam sve opet tamo, ali sad bar znam gdje su“, kaže Masimo.