U prodaji karte za Zvonka Bogdana

26.10.2009

Legenda tamburaške muzike Zvonko Bogdan posle godinu dana vraća se u beogradski Sava centar gde će 26. novembra održati koncert, za koji su od danas u prodaji ulaznice po cenama 1.000, 1.200, 1.600 i 1.800 dinara. Ulaznice se za početak prodaju samo na blagajni Sava centra.

Prvak panonske šansone Bogdan je prošlog novembra u dva rasprodana Sava centra pevao bezvremene tamburaške klasike poput „Ko te ima, taj te nema“, „Prošle su mnoge ljubavi“, „Ne mogu se setit leta“, „Hej, salaši na severu Bačke“, „Već odavno spremam svog mrkova“, „Govori se da me varaš“, „Fijaker stari“, „Kraj jezera jedna kuća mala“…

„Nisam sklon velikim divanima, sve što hoću da kažem to uradim kroz stih i pesmu. Ja kroz stihove pričam o životima. Trudim se da uz sebe imam dobre svirače koji će te priče da dočaraju, da doprinesu da vidite sliku“, kaže Bogdan.

Somborac Bogdan došavši 1960-ih godina da studira glumu u Beograd, slučajno je počeo pevačku karijeru pokušavajući da zaradi za školovanje nastupima u hotelu Union. Ovde je nastavio da peva sledeće tri decenije.

Kasnije je počeo i bogatu diskografsku karijeru pevajući uz tamburaše narodne i starogradske pesme. Sa čuvenim tamburaškim orkestrom Janike Balaša snimio je prvi album „Biseri narodne muzike“ sa pesmom „Hej salaši na severu Bačke“ (1971).

Tokom turobnih devedesetih, Bogdan nije nastupao povukući se potpuno iz javnosti, na svoj salaš i posvetio se svojoj velikoj ljubavi konjima. Kaže: „Tih godina nisam bio raspoložen da radim“.

Sa dolaskom novog stoleća zanimljiv obrt u Bogdanovoj karijeri desio se 2003. godine sa pesmom „Ko te ima taj te nema“, autora Baneta Krstića, koja iznenađujuće postaje veliki hit, posebno među mlađim generacijama koje do tada možda nisu slušale ili znale za kralja panonske šansone.

„Pesma ‘Ko te ima, taj te nema’ izvanredno se uklopila u tematiku pesama koje izvodim, a uz Krstićevu dozvolu uz male korekcije melodije, imala je prilike da uđe u sve domove, i što je još važnije i u srca i uho mladih ljudi“, primećuje Zvonko Bogdan.

Konačna potvrda da je to tako stigla je 2004. godine Bogdanovim više nego uspešnim nastupom na festivalu Exit u Novom Sadu. Zvonko Bogdan je ove godine proglašen počasnim građaninom Subotice, grada u kome živi već tridesetak godina.