U Hrvatskoj koncerti sa najviše 500 u zatvorenom, 1.000 posetilaca na otvorenom

23.07.2020

U susednoj nam Hrvatskoj objavljene su nove preporuke za sprečavanje zaraze Kovid-19 tokom održavanja profesionalnih umetničkih izvedbi, kulturnih programa i manifestacija, što može biti zanimljivo i za nas, koje dozvoljavaju najveći broj posetilaca u zatvorenim prostorima do 500, a na otvorenim do 1000 posetilaca.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) ipak predviđa i mogućnost većeg broja posetilaca, s tim da je „organizator dužan zatražiti odobrenje teritorijalno nadležne službe civilne zaštite“, jer je maksimalni broj sudionika podložan promeni u skladu sa „rezultatima situacijske analize i kontinuirane epidemiološke procjene stanja“.

Preporučuje se, ako postoji mogućnost organizovanja programa na otvorenom, fizička distanca posetilaca, izvođača i osoblja od metar i po metra, a dva metra između i od izvođača pevačkih deonica i muzičara sa duvačkim instrumentima. Preporučuje se razmak od četiri metra između posetilaca i izvođača na sceni, dok se i u zatvorenom i na otvorenim prostorima preporučuju na razmaku od metar i po isključivo označena sedeća mesta, odnosno stolovi u slučaju potrebe za stojećim mestima.

Na ulazu u prostor neophodno je obaveštenje o obavezi pridržavanja opštih higijenskih mera, moraju biti dostupna dezinfekcijska sredstva, dok se preporučuje korištenje maske za lice tokom ulaska, boravka i izlaska iz prostora, osim za izvođače u trenutku nastupa. Osoblje i izvođači trebaju pre dolaska izmeriti temperaturu, što je preporuka i za posetioce. Na okupljanjima ne može sudelovati osoba koja ima ukućana koji je u samoizolaciji, boravila je prethodnih 14 dana u inostranstvu (osim ako ima negativan test na PCR ne stariji od 48 sati) ili ima neki od simptoma kakvi su temperatura, kašalj, nedostatak daha, grlobolja, curenje nosa ili gubitak sluha.

HZJZ preporučuje tokom izvođenja izbegavanje fizičkog kontakta, a tamo gde nije moguće održavati distancu da uvek iste osobe odrade izvođenje. Upotrebljene rekvizite i ostalu opremu potrebno je dezinfikovati, a nakon izvođenja preporučuje se da „izvođači presvlačenje i tuširanje obave u što je moguće kraćem vremenskom periodu poštujući mere fizičke distance. Kad god je to moguće, tuširanje se obavlja kući“.

Opšta preporuka za zatvorene prostore je provetravanje otvaranjem prozora, a manje korištenje ventilaciih sistema, kod koji posebno treba pratiti stanje filtera. Često dodirivane površine (ručke vrata i prozora, radne površine,  slavine, prekidači za struju, dugmad u liftovima…) neophodno je dezinfikovati pre i nakon svakog programa, a najmanje dvaput dnevno.