Pogledajte ponovo provokativno Čoveka bez sluha

22.07.2020

Pank rok bend Čovek bez sluha trenutno priprema novi singl i spot, koji bi trebalo da se pojavi ovog leta, kao njihov prvi autorski rad nakon albuma „Stanimo u gard“ (Long Play 2018).

Dok čekamo da se ČBS ponovo oglasi, evo malog podsećanja na čak četiri vizuelno upečatljiva spota koja su bila skinuta sa albuma „Stanimo u gard“, za koji je muzički portal Balkanrock rekao da donosi „devet ubitačnih pesama upakovanih u razarajući pank rok ringišpil energije i emocija“.

Prvi najavni spot albuma bio je u julu 2018. godine za provokativno autobiografsku pesmu „I posle svega (odjebi)“, a njen tvorac frontmen Miki Radojević, ovde i u ulozi scenariste i reditelja, hteo je da vizuelni identitet bude pun kolorita dok dosledno prati stihove.

„Dragan Novičić (muzički menadžer) je veliki ljubitelj MMA sportova, iz prve ruke zna kako izgledaju ‘opasni momci’, i savršeno je odigrao svoju ulogu. Glumac Zlatko Rakonjac, neviđeni fan pank roka, je posle preslušavanja pesme izjavio da već vidi sebe u spotu i došao je na set spreman da da celog sebe, te nam je svojim iskustvom i umećem puno pomogao. Slikarka Ivana Milentijević je zablistala u punom sjaju. Tražili smo prirodno lepu devojku koja izgleda odmereno i kulturno, a našli smo neotkriveni glumački talenat“, objašnjava Miki.

Usledio je tog leta „Ti samo misliš da me znaš“, reditelja iz Hrvatske Tina Jergera, koji je uz pomoć provokativnih pojava Zorane Farkaš i Lovorke Trdin, snimio spot „inspiriran pokradenim, uništenim i na kraju propalim tvornicama u bivšoj Jugoslaviji“.

„Pole dance cura (plesačica na šipki) simbolizira nevinog i bespomoćnog čovjeka radničke klase, dok cura koja promatra je ‘muška svinja’ odnosno korumpirana politika koje je sve to uništila…“, objašnjava Jerger.

Za naslovnu pesmu albuma „Stanimo u gard“, prema rečima Mikija, bio je potreban „spot u kome se bend najdirektnije obraća publici, a jasnim scenama sve surovije stvarnosti poziva makar na stavljanje prsta na čelo“. Posao je opet bio poveren Jergeru.

„‘Stanimo u gard’ je pesma smeštena u sadašnje vreme i već svojim naslovom govori da je krajnji čas da se makar zauzme stav i prekine sa skretanjem pogleda od jako teške svetske svakodnevnice, čiji je epicenter, ponekad mislim – upravo naše najbliže životno okruženje“, kaže Miki.

Konačno, sa albuma „Stanimo u gard“ Čovek bez sluha je objavio u februaru 2019. četvrti spot „Sad je kraj“, koji je ZEBRA produkcija snimila u Ohridu, uz pojavljivanje Nikole Jordanoskog u ulozi fire-dancera.

„Sad je kraj’ je prikladna pesma za kraj bilo čega… Ovaj spot je jednostavan ali jako dopadljiv vizuelni oblik pesme. Ponovo smo snimali u rustičnom okruženju napuštene fabrike, samo ovoga puta u kombinaciji zapaljenog petroleja i letnje noći“, objašnjava Radojević.