Peca Popović o novom Amirinom albumu: „Duboko poštovanje Tome i Silvane“

21.07.2020

Amira Medunjanin

Amira Medunjanin na nedavno objavljenom albumu „For Him And Her“ u 12 izabranih pesama Tomi Zdravkoviću i Silvani Armenulić, „kolosalnim pojavama jugoslovenske estrade i poslednjim istinskim reprezentima kafanske muzike“, odaje znake dubokog ličnog poštovanja, ocenjuje poznati novinar, rock kritičar i publicista Petar Peca Popović.

„Potreba za gajenjem moćnog goriva za svoju dušu nema direktne veze sa karijerom ni statusom. Vezana je za pronalaženje autentičnog sebe. Strast je uzvišena umetnost patnje zbog onog što voliš. Ljudi su takvi kada u nešto čime se bave ulažu najveće životne vrednosti i odista uživaju kada se time bave.To načelo prepoznajem u najnovijoj kolekciji Amire Medunjanin“, kaže Popović u knjižici koja prati „For Him And Her“ (Croatia Records).

Na albumu se nalaze Tomini i Silvanini evergrini „Svirajte mi tiho, tiše“, „Ja nemam prava nikoga da volim“, „Čekaj me“, „Šta će mi život“, „Što je tužna tako ova noć“, „Rane moje“, „Kad se voli, što se rastaje“, „Srećo moja“, „Danka“, „Dva smo sveta različita“, „Što te večeras nema“, „Umoran sam od života“ i „Svirajte mi tiho, tiše“, koja otvara album i uvodi nas u svet “kafanske muzike”.

“Kafana, mehana, bircuz, konoba, gostiona, taverna ili birtija na našim prostorima oduvek označava mesto gde se najlepši dani proživljavaju noću. /…/ Kafana je bila i jeste vrsta oaze, gde još postoji kult prvosveštenika mikrofona. Tu se gaji druga vrsta popularnosti, a duša gosta posebno vrednuje”, piše Popović.

Zapitavši se zašto neke pevače volimo više nego druge koji možda imaju bogatiji, koloritniji, na kraju krajeva, i školovaniji glas, Popović odgovara:

„Verujem da ih naša srca biraju zbog načina kako donose pesmu. Vrhunski interpretatori izabranu pesmu doživljavaju na krajnje intiman način ne stideći se da pred publikom strasno reprodukuju sve njene sadržaje i nijanse dok i poslednji slušalac ne prepozna osećаnja, ljubav, čežnju i bol, ali neretko i nostalgiju za nekim vremenima, običajima i dragim ljudima. Amira Medunjanin poseduje to čudo u sebi. Njeno pevanje je čin slavljenja pesme, retka sposobnost da se u grudima smrtnika zaljulja klatno duševnog uzbuđenja“.