Tvornica snova i u Srbiji

02.07.2009

Nekadašnji vođa splitskih čavola Neno Belan sa svojim pratećim bendom Fjumens objavio je i u Srbiji, preko Dallas Records-a, svoj prvi živi album u četvrtvekovnoj karijeri – „Tvornicu snovu“ na čak dva CD-a sa 34 pesama ili preko tri sata svirke.

Belan kaže da je „Tvornica snova“ kombinacija imena poslednjeg studijskog albuma „Rijeka snova“ i dvorane Tvornica u Zagrebu, gde je album sniman na čak dva koncerta marta i novembra 2008. godine.

„Neću reći da su to bili najbolji, ali jesu među najboljim koncertima u mojoj karijeri sigurno. Odavno nismo doživjeli takvu ekstazu i euforiju. Podsjetilo me na najbolje dane čavola iz osamdesetih. Publika nijednog trenutka nije prestajala pjevati. Bili su uglavnom mladi koji se nisu ni bili rodili kad sam pisao ‘Pričaj mi o ljubavi’ i ‘Bambinu’. To pokazuje da su pjesme preskočile generacijsku i vremensku barijeru“, ističe Belan.

Posebna draž albuma su gostovanja Dine Dvornika u „Ella e“ i Massima Savića u regionalnom hitu „Zar više nema nas“.

Prvi disk „Tvornice snova“ nazvan „Fiesta“ donosi 17 uglavnom bržih stvari: „Bračka balada“, „Zvuci ulice“, „Kucaj opet“, „Ivona“, „Divojka sa juga“, Kad se plima diže“, „Ella e“, „Sunčan dan“, „Rock galama“, „Ludo zaljubljen“, „Ja volim je“, „Stojin na kantunu“, „Najava šaka Jakopaća“, „Fiumera“ sa Jakopaćem kao gostom, „Kavanna“, „Ovo još nisam doživio“ i „Bambina“.

Drugi disk su „Balade“: „Pozdravi“, „Srce od leda“, „Ponoćna zvona“, „Pričaj mi o ljubavi“, „Dani ljubavi“, „Ostani uz mene“, „Dugo toplo ljeto“, „Vino noći“, „Dotakni me usnama“, „Massimo – Intro“, „Zar više nema nas“, „Marijan Ban – phoner“, „Kurve“, „Galeb“, „Rijeka snova“, „Odjava“ i „Posljednji ples“.

Dallas Records navodi da je album „Tvornica snova“ sve su što trebate znati „o Neni Belanu, o čavolima i Fiumensima, sve što vam je potrebno kad učite pisati savršenu pop pjesmu s pamtljivom melodijom, zaraznim refrenom i romantičnim tekstom“.

„Neno je sve to davno magistrirao. Učite od najboljeg“, poručuje Dallas.