Tri bisa prve od tri večeri Darkvuda u Domu omladine

09.10.2009

Darkvud Dub u četvrtak uveče završili su sa tri bisa prvi od predviđena tri koncerta u nizu u Domu omladine, gde su promovisali aktuelni album „Jedinstvo“, pred oduševljenim Beograđanima koje je posle skoro dva časa samo paljenje svetala isteralo iz dvorane.

Renovirana gornja sala DOB-a pokazala se kao idealan prostor da se Darkvudi svirački razmahnu i još jednom podsete zašto važe za jedan od najmoćnijih srpskih bendova uživo, u šta mogu da se uvere samo srećnici koji dođu do još malo preostalih ulaznica za naredne dve večeri 9. i 10. oktobra (1.000 dinara na blagajni DOB-a).

Činjenica da Darkvudi u DOB-u konačno snimaju prvo živo izdanje u dvodecenijskoj karijeri, i to u formi DVD-ija, nimalo nije negativno uticala na opuštenost publike, a ponajmanje članova benda, koji su bez ikakvih kalkulacija ili poze krenuli silovito, precizno i nadahnuto – i tako dva časa od „Paramparčada“ do „Jedinstva“.

Koncert u DOB-u je pokazao neosporno da su Darkvudi aktuelniji i potrebniji svom gradu, svojoj zemlji i svom MTV regionu nego ikada, iz prostog razloga što su pesme sa novog albuma „legle“ podjednako dobro kao i stari klasici!

Bend pojačan odnedavno novim članom klavijaturistom Vasilom Hadžimanovim počinje „Potaman“ kako treba zvučnim „Sudarom“ sa raspoloženom i glasnom publikom, da bi potom neosetno uveli u igru stvari sa novog albuma „Dišem“, odnosno poslednji hit spot „Šećer“.

„Kako je?“ pitao kratko pevač Dejan Vučetić-Vuča izazivajući bujicu povika odobravanja.

Posle „Trećeg Vavilona“ i „Elektropionira“, Vula je morao sa „Hvala!“ odgovoriti na podršku publike, koja je malo kasnije na njegov poziv „Ajmo svi!“ polela da ritmički skače tokom „Robota“, još jedne odlično primljene stvari sa „Jedinstva“. „Ptice“ su se lagano pretopile u stari rege klasik „Armagideon Time“, posle čega bend zastaje nekoliko minuta – koliko traje aplauz publike u DOB-u! „Ispod reaktora“ svi skaču, „Dorćolca“ svi pevaju!

Posle furioznih sat i po stiže kraj. Aplauzi u ritmu za „Nedaleko odavde“, pošto bend odlazi sa bine, prerastaju u vipeminutne aplauze i povike da se Darkvudi vrate, što i čine prvi put za „Stvarnost“ i „Zapreminu tela“.

„Sad ćemo da vam odsviramo nešto sa prvog albuma. Ide ovako..“, najavljuje drugi bis Vuča, dok Vasil, bubnjar Lav Bratuša, gitarista Bojan Drobac i basista Miki Ristić silovito isporučuju raspevanoj i rasplesanoj publici „Usamljenog hašišara“, a potom i „Nevidljivog ujaka“.

Treći bis kreće „U nedogled“, ali umesto da tako nastave, uzvike blagog razočaranja izaziva definitivan odlazak muzičara sa bine i paljenje svetala. Naravno to nije kraj! Nastavak je već danas i sutra na istom mestu od 21:00!