Teofilovići i Tadić vas vraćaju suštinskim emocijama

09.11.2014

Teofilovići i Tadić

Vokalni duo braća Teofilović i gitarista Miroslav Tadić u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu održaće sutra (ponedeljak 10. novembra) od 20:00 koncert simbolično naslovljen „Zaboravljeni svet Balkana“.

„Našom muzikom želimo da dodirnemo ljude na poseban način i da ih vratimo dubokim i suštinskim emocijama koje svi nosimo u sebi, ali na koje često u metežu svakodnevice potpuno zaboravimo“, kaže Tadić.

Ratko i Radiša Teofilović najavljuju da će publika na Kolarcu pored pesama sa aktuelnog zajedničkog albuma sa Tadićem „Vidarica“ (2012) moći da čuje i „neke nove obrade starih pesama koje su nastajale inspirisane zajedničkim putovanjima i koncertima“.

„Publika će imati priliku da čuje dobar deo pesama koje će se naći na našem novom zajedničkom izdanju. Uvek se javi neka pesma koju jedva čekamo da predstavimo publici. Pored toga publika će imati mogućnost da čuje i Miroslavljeve instrumentalne bravure, kao i neka naša nova a capella izvođenja“, otkrivaju Teofilovići.

Ulaznica za koncert Teofilovića i Miroslava Tadića 10. novembra u Kolarcu košta 1.200 dinara na blagajni Kolarca i preko mreže www.eventim.rs.

Teofilovići i Tadić dolaze na Kolarac posle izuzetno uspešnog nastupa 7. novembra na Džez festu Sarajevu, o kome je portal www.klix.ba napisao da je „oduševio prepunu dvoranu Bosanskog kulturnog centra, iznimnom sintezom vokalnih bravura i majstorskog muziciranja na gitari“.

„Braća Teofilović ostavili su bez daha publiku svojim izvođenjem tradicionalnih pjesama s Balkana, u maniru, kako su i sami rekli, ‘dva čovjeka, jedan glas’. Tadić, sada već tradicionalni gost Jazz Festa omiljen u sarajevskoj publici svojim fascinantnim muziciranjem, bio je svojevrsna pratnja ‘anđeoskim glasovima’ braće Teofilović“, izveštava portal.

Magazin www.doznajemo.com primećuje da je koncert „publiku zatekao ‘nespremnu’ na očaravajuće pjevanje Ratka i Radiše i virtuoznost Tadića“, koji su „zaslužili u više navrata gromoglasan aplauz publike Jazz Festa“.

Blizanci Ratko i Radiša Teofilović jedinstvena su pojava ne samo na domaćoj, već i svetskoj etnomuzičkoj sceni – uspeli su da reše „misteriju drugog glasa“ i pronađu davno izgubljene harmonije srpskog i balkanskog tradicionalnog pevanja, što se može čuti u njihovim izvedbama starih narodnih pesama poput „Oj goro, goro!“, „Marijo, bela kumrijo“, „Tri devojke zbor zborile“, „Đurđa devojka“, „Popoj mi slugo careva“…

Tajni svet balkanskog muzičkog nasleđa i davno zaboravljene glasove Teofilovići su slušaocima u Srbiji i svetu počeli da otkrivaju debijem „Čuvari sna“ (1998), a nastavili albumima „Sabazorski vetrovi“ (2002) i „Koncert – Belgrade Live“ (2007). Novo poglavlje u karijeri Teofilovići otvaraju albumom „Vidarica“ (2011) na kome počinju saradnju sa Miroslavom Tadićem, srpskim kompozitorom i gitaristom nastanjenim u SAD.

Sa veštinom sviranja raznih žanrova od klasike, prekoo bluza, džeza i roka, do world music-a, Tadić je do sada sarađivao sa brojnim svetskim imenima kao što su Howard Levy, Joachim Kuhn, L. Shankar, Markus Stockhausen, Dušan Bogdanović, Vlatko Stefanovski, Wadada Leo Smith, David Torn, Maria João, Jack Bruce, Theodosii Spassov…

„Miroslav je svojim autentičnim i posebnim gitarskim zvukom dao posebnu boju i dimenziju našoj interpretaciji koja je time dobila jedan novi kvalitet“, ističu braća Teofilovići.

„Mnogo pažnje, energije i ljubavi ulažem u saradnju sa braćom Teofilović jer ona me inspiriše i daje mi puno prostora da se izrazim kao svirač, aranžer i kompozitor. Već odavno sam fasciniran ljudskim glasom i ulogom gitare kao pratećeg instrumenta tako da mi je svaki nastup sa Teofilovićima veliko zadovoljstvo i šansa da još nešto naučim“, kaže Miroslav Tadić.