Stadionsko Zabranjeno pušenje

23.06.2009

Zabranjeno pušenje

Zabranjeno pušenje na čelu sa čuvenim fudbalskim stručnjakom i vernim navijačem „Želje“ Sejom Seksonom učešćem na koncertu 27. juna u Starčevu dobili su priliku da i u Srbiji konačno zasviraju na njima najprirodnijem terenu – fudbalskom stadionu.

Pušači će nastupiti na stadionu lokalnog FK Borac druge večeri besplatnog velikog koncerta koji Mesna zajednica Starčeva priređuje besplatno za raju povodom završetka komunalnih radova u tom živopisnom banatskom mestu.

Dosavši iz Sarajeva preko Zagreba, Sejo i drugovi istrčavaju na teren u subotu od 23:00, posle domaćih Ateist repa (20:00) i Partibakersa (21:30), a pre druge gostujuće ekipe te večeri KUD Idijota (00:30) iz Pule. Prve narodnjačke večeri 26. juna nastupaju tamburaši, legenda folk muzike Miroslav Ilić i drugi.

Starčevo je druga ovogodišnja prilika Zabranjenom pušenju da u Srbiji „igra za raju i zanemaruje taktiku“, posle odličnog koncerta u aprilu u Domu omladine Beograda, na kome izveštač uticajnog muzičkog portala www.popboks.com nije mogao a da ne primeti „stadionski potencijal dobrog dela materijala“. Razlog više zašto treba čuti Zabranjeno pušenje na stadionu u Starčevu!

Kada smo već kod stadionske problematike, bend koji u svom katalogu već ima fudbalski klasik „Nedelja kad je otiš’o Hase“, uskoro bi trebalo da navijačku tematiku u svom repertoaru proširi i himnom „Čuva Bog Želju svog“, koju Sejo posvećuje svom voljenom klubu Željezničar iz Sarajeva. Pesma će se pojaviti kao bonus novog albuma „Muzej revolucije“ koji se očekuje do kraja godine.

Organizatori besplatnog susreta na stadionu u Starčevu očekuju veliki broj posetilaca pa su utvrdili neka pravila, koja će se poštovati uz pomoć obezbeđenja, volontera i naravno policije.

Predstavnik organizatora Petar Andrejić na konferenciji za novinare organizovanoj povodom druge večeri u Starčevu, rekao je da će hrana i piće biti obezbeđeni unutar prostora na kome će se održati koncerti kao i da parking oko stadiona neće biti u funkciji.

„Obezbeđenje neće dozvoliti unošenje hrane i pića, kao ni predmeta za koje se proceni da mogu narušiti red i mir na stadionu. Zbog očekivane gužve parking prostor oko stadiona neće biti na raspolaganju. Preporučuje se Starčevcima da pešice dođu do stadiona ‘Borca’, a onima koji dolaze iz Pančeva i okolnih mesta da koriste javni saobraćaj (ATP će pojačati linije, a biće obezbeđeno i dovoljno polazaka kombi-prevoznika tokom cele noći)“.

Veliki starčevački koncert će biti besplatan, a Andrejić je napomenuo da ipak neće svi moći da uživaju u pogledu sa tribina. „Kako bi se sprečilo da neograničeni broj posetilaca koristi tribine, što bi dovelo u pitanje bezbednost, biće odštampane specijalne ‘ulaznice’ za tribine, bez kojih neće moći da se uđe na prostor oko tribina i na same tribine. Ulaznice za tribine biće besplatno deljene onima koji prvi dođu na stadion ‘Borca’ i žele da sa tribina posmatraju koncert. Posetiocima će biti na raspolaganju i travnati teren na stadionu“.

Pevač Ateist repa Aleksandar Popov, poznatiji kao Doktor Pop, rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što će učestvovati, s obzirom da će ovo biti jedan od koncerata u nizu sa kojima Ateisti ove godine proslavljaju 20 godina rada.

„Ovo nam je jubilarna godina i povodom toga biće oko 30-tak koncerata, a možda i više. Već smo bili u Starčevu pre nekih 7 godina, sviđaju mi se izvođači, a potrudiću se da ostanem da slušam i grupu Zbogom Brus Li“, rekao je jedan od osnivača ove novosadske grupe.

Rok kritičar Petar Janjatović ocenio je da je prilično herojska stvar da se u ovo vreme naprave veliki koncerti sa dobrim izborom bendova i besplatnim ulazom i pozvao sve da se provedu u subotu veče u Starčevu, koje je udaljeno 7 km od Pančeva i 20 km od Beograda.