Sejo piše diplomski rad „Crk’o Maršal“!

14.03.2009

Sejo Sexon

Idejni vođa Zabranjenog pušenja Sejo Sekson kao student istorije završava diplomski rad „Crk’o Maršal“ nazvan po čuvenoj političkoj aferi koja je pre četvrt veka umalo okončala karijeru njegovog benda, i bavi se konfrontacijom omladinske podkulture sa zvaničnom politikom socijalističke Jugoslavije.

Uoči dolaska u Beograd za koncert 11. aprila u Domu omladine, Sekson je dao intervju portalu www.depo.ba u kome kaže da je „rad dobio ime po aferi koju je Pušenje 1984. doživjelo na koncertu u Rijeci, nakon što je jedan od članova benda nesmotreno uzviknuo ovu rečenicu, pa je potom cijeli bend završio na (policijskom) ispitivanju“.

Kada je na koncertu u Rijeci pregorelo pojačalo, pevač Nele Karajlić se publici obratio dvosmislenim rečima: ‘Raja, crk’o maršal“. To je bilo dovoljno da brižni organi reda protumače kao uvredu na račun pokojnog predsednika SFRJ maršala Josipa Broza Tita (1892-1980). Krenula je lavina sudskih, policijskih i medijskih pritisaka na bend, što je pogubno uticalo na prodaju dvostrukog LP-ja „Dok čekaš sabah sa šejtanom“ (1985).

Bend je na kratko skoro prestao da radi, ali su Sekson i Karajlić smogli snage da se vrate sa Pušenjem za uspešan sledeći album „Pozdravi iz zemlje Safari“ (1986).

Sekson kaže da mu je tek sa ove vremenske distance jasno da je afera bila puno veća stvar nego što su mislili Pušači i ostali „novoprimitivci“, jer su „vlasti počele žestoko reagovati kada je ta sub-kultura, taj alternativni punk, rock, izašao iz župa sarajevskih fakulteta i počeo se producirati po stadionima, sportskim dvoranama, na televiziji“.

„Počeli su strahovati od mladih ljudi koji su naglo i jako bučno počeli da ih prozivaju. Odjednom, naš bunt nije više bio na nivou undergrounda, tako da je priča vrlo brzo bila srezana…Na razne načine… raznim aferama. I ‘Crko maršal’ je jedna od njih. Podmetanjem narko afera, prozivanjem za fašizam slovenačkih bendova, prozivanjem za nesocijalizam (Bijelog) Dugmeta, (Riblje) Čorbe, Azre… To je bila jedna tvrda igra. I na kraju, dok se dvoje svađalo, treći su iskoristili situaciju. To su bili nacionalisti koji su sa društveno-političke scene zbrisali i jedne i druge“, ocenjuje Sekson.