Sava centar na nogama uz Rundeka i Cargo

18.12.2008

Darko Rundek i Cargo orkestar u sredu uveče ispraćeni su ovacijama posle dva bisa i dvoipočasovne svirke iz prepunog beogradskog Sava centra, gde je publika od prve pesme ustala na noge i do kraja plesala i pevala uz hitove Rundekove solo karijere i njegovog bivšeg benda Haustor.

Kao što je Darko i obećao na konferenciji za novinare uoči koncerta, u rasprodatom Sava centru publika je mogla čuti „rezime jedne faze rada Cargo orkestra, neku vrstu Best of-a“.

Pred beogradsku publiku Rundek i Cargo su se vratili godinu i po dana posle uspešne mini-turneje u četiri različita prostora u Beogradu, gde je na jednom od njih snimljen novi živi album „Live in Dom omladine“, koji je sada Long Play poklanjao uz svaku kupljenu ulaznicu za koncert u Sava centru.

Nastup je otvorio vrisak oduševljene publike koja je pozdravila izlazak na binu Rundeka i mnogoljudnog Cargo orkestra. Atmosfera je bukvalno na početku dovedena do usijanja starim Haustorovim hitom „Ena“. Većina u dvorani je odmah uz prve taktove ustala iz udobnih fotelja Sava centra da bi ispratila plešući, plješćući u ritmu i pevajući horski, sve pesme koje je Cargo izveo tu veče.

„Gde ste nesvrstani? Pa, kako ste? ‘Ajmo polako…“, pozdravio je Rundek publiku dok je bend ulazio u „Istu sliku“. Stihovima „Crni jahači su stigli u selo, Crvene kapi su pale na bijelo“ počeo je niz pesama koje donose slike nadolazećeg rata i nasilja. Usledili su horski ispraćeni Haustorovi „Sejmeni dolaze“, a potom isto tako pozdravljena obrada antifašističke „Ay Carmela“ iz vremena Španskog građanskog rata.

„Svaki dan se bije bitka, a?“, upitao je Rundek dobivši odgovor u vidu glasnog odobravanja publike.

Priznavši da je nedavno gledao dokumentarni film „Kao da je bilo nekad“ o „Ekatarini Velika“, Rundek je otpevao obradu istomene pesme kultne beogradske grupe, koju je posvetio njenom preminulom vođi Milanu Mladenoviću (1956-1994).

Usledio je blok bržih pesama u kojem su bile „Kuba“, „Slick Senorita“ (koja je započeta prepoznatljivom dalmatinskom veselicom „Kad si bila mala Mare“), a zatim je usledio emotivni „Makedo“ u kojem je za svoje sviračko umeće ovacijama pozdravljena violončelistkinja Isabel.

Posle poskočice o odlasku sa sela u grad „Podne“, sa stihovima „iza brda čuči grad, Ja na asfalt idem čonom“, Rundek je upitao: „Ko je tu od vas rođen u Beogradu?“, za šta je dobio potvrdu publike uz brojne vriske.

Kada je na drugo pitanje „a ko nije rođen u Beogradu?“ dobio brojniji i glasniji odziv prisutnih, Rundek je duhovito primetio da su „to ti koji su krenuli oštro u grad, na asfalt čonom“.

U istom ritmu je bila veselica „Kolo“, engleski otpevana „Costarica“, dok je u mirnije vode Cargo ušao uz gromoglasno pevane u dvorani Sava centra „Uzalud pitaš“ i „Ljubav se ne trči“.

Uz setne „Zvuke oluje“ Rundek je iskoristio priliku da zapleše sam sa sobom, dok je uz poletnu „Ula ula la“ plesao čitav Sava centar. Red da mahnito zapleše došao je na trombonistu Manuela Feraza kada je najavljivao kraj zvaničnog dela koncerta i „Apokalipso“. Horsko pevanje i opšta euforija u dvorani.

„Hvala vam nesvrstani“, poručuje skromno Rundek dok se posle dva časa svirke sa scene povlači Cargo orkestar.

Zaglušujući pozivi na bis, vraćaju bend pred Beograđane, ali ovaj put u društvu specijalnog gosta – vođe sarajevskog alternativnog rok sastava Letu štuke Dine Šarana, sa kojim je Rundek pevao duet „Sunce“.

Bivši vođa Haustora je zatim ponovo podsetio na slavne trenutke ovog novotalasnog zagrebačkog benda otpevavši „Šejna“ svirajući usnu harmoniku, dok je publika poslušno davala ritam pljeskom.

Vrativši se posle toga ponovo na pozornicu uz pitanje „Hoćemo još jednu?“, Rundek i Cargo su drugi bis i koncert završili uz lagani ljubavni „Žal od svile“.

„Da li je ovo posljednji koncert Carga? Nije sigurno. Sigurno je da je posljednji koncert ovog repertoara, jer nam je zadnji studijski album („M-hm A-ha Oh Yeah Da-da“) izašao prije dve godine i vrijeme je da krenemo u novi studijski album, što je za mene zanimljivo kao autora. Može se dogoditi da album krene u nekom pravcu koji nije potpuno nalik Cargu kakav je danas. Može nas odvesti prema nečemu drugom“, rekao je Darko pre koncerta.