Satrijani večeras u Sava centru

23.05.2013

Joe Satriani

Gitarista Džo Satrijani (Joe Satriani) održaće u petak 24. maja (20:30) u beogradskom Sava centru koncert na kome će pored brojnih dobro poznatih starih kompozicija izvesti i nove sa nedavno objavljenog albuma „Unstoppable Momentum“, kog promoviše na evropskoj turneji.

„Iskreno se nadam da će se mojim fanovima u Beogradu dopasti šou sa kojim dolazimo. To znači odličan bend, dosta starih stvari, dosta stvari sa novog albuma, zanimljiva scenografija… Ukratko, nema razloga da to ne bude dobra rokenrol predstava u kojoj ćemo svi uživati“, kaže Satrijani.

Ulaznice za koncert Džoa Satrijanija su u prodaji na blagajni Sava centra i preko mreže Eventim po cenama 1.800, 2.100, 2.500 i 3.000 dinara.

Prateći bend na predstojećoj turneji koja posećuje Beograd činiće pored Kinelija za klavijaturama i na gitari, basista Brajan Beler (Bryan Beller) i bubnjar Marko Mineman (Marco Minnemann).

Ko je Džo Satrijani

Džo Satrijani slovi za gitarskog heroja još od proboja na svetsku scenu koji mu se desio sa albumom „Surfing with the Alien“ (1987). Preko deset miliona primeraka prodatih albuma, 14 Gremi (Grammy) nominacija i brojnih nagrada kasnije, Satrijani nastavlja da pomera granice modernog rok sviranja električne gitare.

Počevši muzičku karijeru podučavajući neke od kasnije vodećih gitarista osamdesetih i devedesetih, kao što su Kirk Hamet (Hammet) iz Metalike (Metallica) i Stiv Vaj (Steve Vai), Satrijani je danas dogurao da opšteprihvaćenog statusa jednog od tehnički najostvarenijih i najpoštovanijih gitarista rokenrola. Satrijani, koji često navodi Džimija Hendriksa (Jimi Hendrix) kao najvećeg uzora, danas je jedan od najuticajnijih rok gitarista.

Od objavljivanja „Surfing with the Alien“, Satrijani biva često proglašavan za najboljeg gitaristu po glasovima čitalaca vodećih svetskih magazina posvećenih sviranju gitare. Početkom devedesetih, frontmen legendarnih Rolingstonsa (Rolling Stones) Mik Džeger (Mick Jagger) bio je pozvao upravo Satrijanija da bude gitarista na njegovoj prvoj samostalnoj turneji, a svirao je i sa Dip parpl (Deep Purple) po Evropi i Japanu. Te svirke zacementirale su Satrijanijev status gitarskog heroja.

Nakon nekoliko hvaljenih samostalnih albuma, Satrijani 1996. godine organizuje prvu od mnogih izuzetno uspešnih G3 turneja. Na njima uz Saša sviraju još dvojica gitarista, a na turnejama su do sada učestvovala imena kao što su Yngwie Malmsteen, John Petrucci, Robert Fripp, Paul Gilbert, Steve Morse, Steve Lukather, Uli Jon Roth, Michael Schenker… što je posvedočeno sa tri živa DVD-ija.

Satrijani se 2009. godine udružio sa pevačem Semijem Hagarom (Sammy Hagar) i basistom Majklom Antonijem (Michael Anthony) iz Van Halena, i bubnjarem Red hot čili pepers (Red Hot Chili Peppers) Čadom Smitom (Chad Smith), i osnivaju supergrupu Čikenfut (Chickenfoot). Čikenfutov debi album postiže međunarodni uspeh, a Classic Rock Magazine ih proglašava za najbolji bend 2009. godine.

Satrijanijev 11 solo album „Black Swans and Wormhole Wizards“ izlazi in u oktobru 2010. godine, koga prati dugačka turneja po Americi i Evropi. Sledeće godine izlazi drugi hvaljeni Čikenfutov album „III“. U aprilu 2012. godine Satrijani objavljuje DVD/Blu-Ray koncertni film „Satchurated: Live In Montreal“, a konačno u maju 2013. godine stiže album „Unstoppable Momentum“.

Za 11 kompozicija na albumu „Unstoppable Momentum“ Satriijani kaže „svaka ide u različitom pravcu i sadrži raznolike muzičke uticaje“.

„Odlučio sam da se ne obuzdavam u isprobavanju novih stvari. Novi ljudi su u bendu, nove pesme, ako treba sečem pesme na pola ili sviram unatrag… Šta god da mi padne na pamet, sve je u cilju nastavka mog muzičkog istraživanja“, kaže Satrijani.

Album „Unstoppable Momentum“, koji je sa producentom Majkom Frejzerom (Mike Fraser) sniman početkom godine u studiju Skywalker Ranch u SAD, objavljen je 7. maja, a prethodio mu je u aprilu spot za pesmu „A Door Into Summer“.

„‘A Door Into Summer’ proslavlja dolazak leta i pustolovina, zabave i odrastanja. To je stvar o mojim uspomenama na srednju školu. Te uspomene traju čitav život i još mi daju dobar osećaj kad leto pristigne“, kaže Satrijani. „Snimanje pesme bliske tvom srcu uvek te nauči nečem novom o samom sebi“.