Ex Revolveri promovisali novi album

22.05.2013

Ex Revolveri

Rok sastav Ex Revolveri u utorak uveče u bašti Muzeja kralja Petra u Beogradu, pred brojnim zvanicama, prijateljima, muzičkim poslenicima i novinarima, promovisao je novi album „Sanjaj neki drugi svet“, koji se odnedavno može besplatno preuzeti sa exrevolveri.bandcamp.com.

Beogradski bend, predvođen pevačem i klavijaturistom Vladimirom Jakšićem-Musom i gitaristom Dejanom Radisavljevićem-Roletom, srčanom rokenrol svirkom svih sedam pesama sa povratničkog albuma dobrano je razmrdao ekskluzivni ambijent bašte u otmenoj BG četvrti Senjak.

Ex Revolveri su promociju pretvorili u koncert koji ih je prikazao kao moćan rokenrol peterac sposoban da, uz (mora se istaći) fantastičan zvuk, uživo verno prenese pesme sa novog albuma: od fanki „Trenutka sreće“, preko bluzičnog „Sanjaj neki drugi svet“, do poetičnih balada „Anđela“ i „Poslednja poruka“.

Musa je u jednom trenutku zatražio piće, a osim toga bend je pravio predah samo da Role promeni gitaru – posvećenost svirci smanjila je na promociji priču na minimum.

Posebno prijatno iznenađenje promocije Ex Revolvera bila je projekcija 24-minutnog igranog filma „Rakija Western“, komičnog trilera o pustolovini Engleza po seoskoj zabiti planinske Srbije, kojim se Jakšić najavljuje kao zanimljiv reditelj, sposoban da se igra okom kamere, uz poseban osećaj za ritam i uz izraženu duhovitost.

Beogradski rok bend Ex Revolveri posle 15 godina pauze vratio se na scenu u aprilu 2013. godine novim albumom „Sanjaj neki drugi svet“, koji se pod etiketom promoterske kuće Long Play može besplatno preuzeti sa sajta www.longplay.rs, odnosno exrevolveri.bandcamp.com.

„Na albumu su odabrane pesme koje najavljuju naš povratak na scenu. Cilj nam je da se sa tih sedam pesama predstavimo publici pošto ona ne zna ništa o nama. Osećam kao da krećemo iz početka“, kaže pevač Vladimir Jakšić-Musa, i naglašava: „Poruka je jednostavna i sve je u naslovu ‘Sanjaj neki drugi svet’. Drugi svet je svet u nama – svet mašte. Vidiš, prestali smo da maštamo, a to je opasno“.

Nakon raspada sastava Revolveri, koji se pročuo hitovima „Brod na okeanu“, „24 sata dnevno rokenrol“ i „Nema povlačenja nema predaje“, Jakšić, gitarista Dejan Radisavljević-Role i bubnjar Miloš Velimir nastavili su 1994. da sviraju zajedno kao Ex Revolveri, objavivši 1997. album „Moždana oluja“, ali već sledeće godine prestaju sa radom.

„Mi smo od snimanja „Moždane oluje“ puno radili u nenormalnim uslovima, tako da smo posle par godina bili u kritičnim materijalnim i zdravstvenim stanjima, da su nam odmor i rehabilitacija bili neophodni“, priznaje Jakšić. „Mislili smo da će se sve srediti za godinu-dve, ali život je nepredvidiv i za tih 15 godina se desilo puno različitih situacija u kojim sam se nalazio“.

Među takve situacije Jakšić ubraja boravak na Kosovu tokom rata 1999. godine („šetao sam bez oružja i vodio računa o 22 vojnika koji su svi bili znatno mlađi od mene i verovali su mojoj filozofiji, tako da su svi došli živi i zdravi kućama“), boravak u Štutgartu gde je radio performanse, svirao akustičnu gitaru i pevao, da bi naposletku 2003. došao u Englesku, naučio jezik, upisao i završio Art Univerzitet u Brajtonu, gde i danas živi. Za to vreme Radisavljević je vredno radio i svirao non stop u raznim bendovima, ali mu je fokus bio izdržavanje porodice, što je sve zajedno uzev onemogućilo snimanje novih albuma Ex Revolvera, iako dvojica muzičara nikad nisu prestali da rade „na pesmama i drugarstvu“.

„Nešto pre Nove 2011. godine Role i ja smo počeli da sviramo zajedno preko skajpa. Ja sam svirao elektrićni klavir, a on gitaru, pa smo isprobali neke pesme, i pričali dugo o željama i mogućnostima. Bio sam slobodan da krenem u realizaciju već u februaru 2012 kada sam došao u Veliku Planu i ostao mesec dana na probama, tako da je snimanje počelo u martu 2012. a završilo se kompletno posle godine dana rada“, objašnjava Jakšić.

Povratnički album Ex-Revolvera „Sanjaj neki drugi svet“ sa sedam novih pesama, koje zajednički potpisuju Jakšić i Radisavljević, pripreman je i sniman uz pomoć gostujućih muzičara tokom 2012. godine u Srbiji, Sloveniji i Engleskoj. Producenti su Jakšić, Radisavljević i Aleksandar Vasiljević (ex U škripcu, Familija). Postavu Ex Revolvera uz Jakšića i Radisavljevića trenutno čine i ritam gitarista Zoran Obradović, basista Goran Đorđević i bubnjar Dejan Todorović.

Album je najavio nedavno spot za pesmu „Anđela“, koji je snimljen digitalnim aparatom na Jakšićevom ranču u selu Milentija ispod Kopaonika.