Šadrvan kod stiže krajem leta

17.03.2009

Sejo Sexon

Deo članova Zabranjenog pušenja sa delom ženskog hora zagrebačke džamije Arabeske okupljeni u zajedničkoj grupi Šadrvan kod (Shadrwan Code) planiraju da krajem leta objave album elektro džez obrada starih bosanskih sevdalinki.

„Svoj prvi nastup nakon prošlogodišnjeg nastupa na Baščaršijskim noćima grupa će održati isto tako u Sarajevu, a povodom svečanog otvaranja BBI Centra na dan grada Sarajeva 6. aprila. Na nastupima grupe Šadrvan kod izvođeće se isključivo program grupe Šadrvan kod bez pesama Zabranjenog pušenja i bez pesama koje u svom repertoaru imaju Arabeske“, naglašava menadžer Zabranjenog pušenja Dario Vitez.

Dok grupa trenutno završava rad na albumu u zagrebačkom studiju poznatog hrvatskog producenta Denikena, proradio je i sajt na kojem se možete podrobnije upoznati sa Šadrvan kodom – www.shadrwancode.com.

Frontmen Pušača Sejo Sekson objašnjava da je Šadrvan kod projekat modernizovanih obrada starog bosanskog sevdaha u tradiciji Himze Polovine i Safeta Isovića.

„Način kako su pesme izvodili vrhunski stari majstori sevdaha više mlada raja ne puši, to im zvuči demodirano i starinski. A to su prekrasne pesme, blago Bosne možda najveće, i hteli smo ih napraviti kao neki elektro sevdah, za sebe i mladu raju. Šadrvan je stara česma na Čaršiji sa više pipa, gde ljudi dolaze da se odmore i opuste. Takva je naša muzika. Lagana, više ambijentalna, daleko od zvuka Pušenja. Kaže se da je neko ‘kod Šadrvana’. Pa otud Šadrvan kod. Kao ‘Da Vinčijev kod’. A opet, Šadrvan ima neki svoj kod“, kaže Sekson.

Zabranjeno pušenje vraća se da odsvira svoje najveće hitove i predstavi neke nove pesme sa predstojećeg albuma „Muzej revolucije“ na koncertu 11. aprila u Domu omladine Beograda.