Rundek, Sejo, Jura i Divljan u Robnoj kući

04.03.2009

Zabranjeno pušenje

Radiotelevizija Srbije od 7. marta svake subote emitovaće novi dokumentarni serijal „Robna kuća – za nekoga sve za svakoga ponešto“, u kome između ostalih o najvažnijim fenomenima jugoslovenske popularne kulture govore i Long Play-ovi izvođači Sejo Sekson, Darko Rundek, Vlada Divljan, Jura Stublić…

„Robna kuća“ se bavi fenomenima, od festivala zabavne muzike do novog talasa, od partizanskih spektakla do komedija Duška Kovačevića, od nastajanja fudbalske velike četvorke do osvajanja Kupova šampiona.

Prve dve od predviđenih 29 epizoda „Robne kuće“ obrađuju partizanski film kao jedini autentični žanr ponikao u SFRJ, a svoj doprinos je naravno dao i stručnjak za ovu tematiku frontmen Zabranjenog pušenja Sejo Sekson!

Sekson u serijalu priznaje da je nebrojeno puta u bioskopu gledajući akcioni klasik Yu filma „Valter brani Sarajevo“ režisera Hajrudina Šibe Krvavca „prebrojavao švabe“ koje je pobio Bata Živojinović u ulozi Valtera. Prema Sejonjenoj računici rezultat je bio 186!

Njegov nekadašnji kolega iz grupe Nele Karajlić tvrdi da je „Valtera“ pogledao „8.000 puta“, a Živojinović priznaje da u filmu „nije ništa glumio“, jer „Valter ide mrtav ‘ladan kroz ceo film, i to je cela priča“.

Tako se od Bate može saznati da je holivudski velikan Ričard Barton na snimanju ratnog spektakla „Sutjeska“, gde je igrao Tita, bio „do 12 sati upotrebljiv, a posle toga bi se napio za tri sekunde“. Samo za Bartonove potrebe u Dubrovniku je bio ukotvljen brod nakrcan viskijem!

Barton se u jednoj sceni toliko klatio da ga je Živojinović izvan kadra pridržavao oko struka. „Kada je film video, Tito je prokomentarisao: ‘Pobogu ljudi, pa ja u celom ratu nisam bio pijan’. Ali je ta scena ostala u filmu“, kaže Živojinović.

Serijal otkriva između ostalog „kako se Sale Đorđević osećao dok je lopta ulazila u koš u Istambulu, da li su ‘Otpisani’ zaista postojali, ko je bio u užem izboru za ulogu Tita u ‘Sutjesci’, koja je najprodavanija ploča na ovim prostorima ili kako je nastao novi talas“.

Poslednju tajnu najbolje mogu da otkriju novotalasni prvoborci iz Haustora Darko Rundek, Idola Vlada Divljan i Filma Jura Stublić.

Neke od epizoda čiji je narator glumac Nikola Đuričko su i „FK Crvena zvezda – osvajač Kupa šampiona“, „Kultne serije ‘Otpisani’ i ‘Velo Misto'“ i „Kultne filmske komedije“.

Za potrebe „Robne kuće“ snimljeno je više od 150 intervjua u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Splitu i Ljubljani, sa sagovornicima kao što su Ljubiša Samardžić, Dragan Nikolić, Milena Dravić, Relja Bašić, Emir Kusturica, Slobodan Šijan, Davorin Bogović, Siniša Pavić, Dušan Kojić-Koja, Srđan Gojković-Gile, Vlade Divac, Dragan Džajić, Zlatan Stipišić Džiboni, Saša Lošić, Zdravko Čolić, Lepa Brena, Rajko Dujmić, Tonči Huljić, Vlado Kalember…

Serija od 29 epizoda biće prikazivana subotom od 17:00 na Prvom programu RTS-a, režiser je Igor Stoimenov, a koproducenti RTS i „Absint“ produkcija.