Rundek otkriva tajne svojih pesama

18.02.2009

Darko Rundek

Darko Rundek otkriva da je „Šal od svile“ među najboljim njegovim pesmama, da ga je film „Vatrene ulice“ nadahnuo za „Sejmene“, da je osetio da je „Ena“ hit i da je još u vreme Haustora napisao „Ruke“.

Magazin Status u novom broju donosi izlaganje nekadašnjeg vođe zagrebačkog Haustora Darka Rundeka o tome kako su nastale neke od ključnih pesama njegove 30-godišnje karijere. Rundek tako otkriva da je za „Sejmene“ sa Haustorovog albuma „Bolero“ (1985) bio nadahnut filmom „Vatrene ulice“ (Streets of Fire) Valtera Hila (Walter Hill) iz 1984. godine.

„To je bio jedan od kultnih filmova 1980-ih godina. Ja se inače filmova ne sećam ali znam da mi je ta situacija benda na sceni, tog čvrstog stava, to mi je nekako ostalo i vratilo se kroz ‘Sejmene’, izvučene opet iz neke narodne pesme kao motiv“, kaže Rundek.

Za „Šal od svile“ sa istog albuma, Rundek priznaje da je verovatno jedna od najboljih pesama koje je napisao.

„Najgore što se toj pesmi dogodilo je što su neki reči ‘uže i gan’ povezali sa đankijima i horsom tražeći neko skriveno značenje. Kad sam je pisao naravno da o tome nisam ni razmišljao“, naglašava muzičar.

Pesma „Ruke“ po kojoj je i dobio naziv album sa Cargo orkestrom iz 2002. godine zapravo je nastao čitavih 20 godina ranije.

„Povremeno izvučem iz špajza neke pesme koje su nastale davno a nisu se pojavile niti na Haustorovim albumima niti mojim. Dok je (basista Srđan) Saher bio u vojsci ja sam radio jedan solo album i malo je falilo da se pesma dovrši…Ona danas zvuči skoro isto kao tokom nastajanja“, priseća se Rundek.

Tokom rada na Haustorovom „Boleru“ nastala je pesma „Senjor“ objavljena tek na Rundekovom samostalnom albumu „Apokalipso“. Rundek se priseća pijane noći i buđenja u studiju ispod klavira, kada je napipao tipke i shvatio da ima „temu za koju bi Frenk Sinatra platio“.

„Osjetim kad napravim hit. Zapravo postoje dva, tri evergrina Haustora u kojima sam sudjelovao. To je ‘Moja prva ljubav’ koju je Saher napisao, zatim ‘Ena’…Kad je ‘Ena’ nastala bila je malo prespora kad smo je snimili. Došao nam je Smolec, taj promućurni gazda studija i rekao ‘ajmo je mi malo ubrzat’. Samo smo je ubrzali za deset posto i rekli ‘To je to!'“, kaže Rundek.

U razgovoru sa novinarom Statusa Urošem Milovanovićem uoči beogradskog koncerta 17. decembra u Sava centru, Rundek je rekao i da su „male šanse da se desi“ ponovno okupljanje Haustora.

„Saher je napisao neke najbitnije stvari…bilo bi idiotski to uradit bez njega, a to radit s njim opet…Dovoljno je zreo da kao ni ja ne vjeruje da se možemo vratit u neko prijašnje vrijeme, da pravimo neku formu koja bi oponašala ono što je nkad bilo da bi današnji klinci vidjeli kak je izgledalo. To mi izgleda znač kao cirkus koji vodi neke Indijance sa perjanicama pa ih svima pokazuje“, smatra Rundek.