Rundek najavio za septembar „Brisani prostor“

27.07.2020

Darko Rundek i Ekipa očekuju u septembru izlazak prvog zajedničkog albuma „Brisani prostor“, koji je zamišljen kao dvostruki EP, otkriva uticajni muzičar u intervjuu Novom listu.

„Materijal je nastao većinom na četverodnevnom sejšnu na koji smo Ana Kovačić, saksofonistica koja svira više instrumenata, trubač Igor Pavlica, moj dugogodišnji suradnik, bubnjar i gitarist Silvio Bočić, basist i kantautor Roko Crnić i ja, donijeli ideje, skice i kreativnu energiju i koji sam srećom višekanalno snimio, jer je na njemu iskrsnulo tridesetak nadahnutih muzičkih komada“, kaže Rundek.

U razgovoru sa novinarem Robertom Šimonoviće, Darko je rekao da je od tih komada uzeo pet sa originalnog snimka, doradio ih, i oni čine EP2, nazvan „Od“, dok se EP1 „Do“ sastoji od pet pesama snimljenih u DM studiju u Zagrebu.

„Long play je u svom vinilnom obliku imao A i B stranu. Time je slušanje bilo na pola prekinuto i uvijek sam volio taj prekid i najčešće konvencionalniji karakter A strane i eksperimentalniji B strane. ‘Brisani prostor’ se ovdje pojavljuje između do i od, kraja i novog početka“, objašnjava Rundek.

Primetivši da prvi put nakon Haustora, u bendu postoji još jedan autor -autor Roko Crnić, čiji je matični bend Porto Morto i njegova je barem polovina muzike i tekstova, Rundek ističe da je „najbitniji bio kolektivni duh Rundeka i Ekipe“.

Možda će mnoge razočarati, ali prethodni samostalni singlovi Rundeka i Ekipe „Tamni jorgovan“ i „Pješčane oluje“ neće se naći na „Brisanom prostoru“ jer „pripadaju ranijem periodu našeg upoznavanja i suradnje“.

„Svaki od dva EP-a ima po pet pjesama. Ime albuma je spontano izbacio Miro Manojlović slušajući neke rane mikseve i odmah je svima bilo jasno da je to – to. U pjesmi ‘Biljka raste’ su stihovi: ‘…teško ranjeni junak/pao na brisanom prostoru/opazi pored svoga obraza modri cvijetak…'“, kaže Rundek.

Kao najave „Brisanog prostora“ Darko Rundek i Ekipa su već objavili  singlove „Unutarnji glas“ i „Tko su svi ti ljudi?“.