Prva Jugoslovenka na Evroviziji veruje u Cipelu

13.05.2009

Ljiljana Petrović

Prva predstavnica Jugoslavije na „Pesmi Evrovizije“ pevačica Ljiljana Petrović veruje da srpski duo Marka Kona i Milana Nikolića sa pesmom „Cipela“ ima ozbiljne izglede da ostvari dobar rezultat na tom takmičenju ovih dana u Moskvi.

„Pratim dešavanja oko ‘Evrovizije’ i mogu reći da je ‘Cipela’ jako simpatična pesma. Njen tekst je u skladu sa današnjim vremenom – ne može se doći do ljubavi dok se ne nabave pare. ‘Cipela’ bi trebalo dobro da prođe, pogotovo što je Kon pesmu mudro prepevao na više jezika, a i harmonika je tu odlična“, rekla je Petrovićeva agenciji Beta.

Pevačica sa kojom je Jugoslavija 1961. godine u Francuskoj počela učešće na „Pesmi Evrovizije“, pojaviće se posle par godina pauze ponovo pred beogradskom publikom sa nekoliko zvezda domaće zabavne muzike šezdesetih i sedamdesetih na zajedničkom koncertu „Proleće u Beogradu“ 21. maja u Domu sindikata.

Petrovićeva kaže da je sticajem okolnosti odlučila da u Beogradu izvede pobedničke pesme sa Zagrebačkog festivala 1962. godine „K’o crne ruže“ i „Neka to ne bude proleće“ iz Opatije 1966. godine, a ne „Neke davne zvezde“, koje su je dovele do evrovizijskog osmog mesta u Kanu.

„Sjajno smo prošli. Iza nas je bila jedna Italija! Nije bilo bitno kako ću proći već se samo očekivalo da se dobro predstavimo. Nismo imali nikakvu reklamu, ni iskustvo, a sve smo zapanjili fantastičnim aranžmanom i divnom pesmom. Bila sam početnica i nisam bila svesna pored kakvih zvezda sam tada nastupala“, priseća se Petrovićeva.

Pošto prati savremena raskošno dizajnirana izdanja „Pesme Evrovizije“, kaže da je bila „strahovito iznenađena“ kada je pre izvesnog vremena dobila crno-beli snimak i odgledala ponovo svoj nastup i ostatak takmičenja iz 1961. godine.

„To je tolika razlika da je nemoguće opisati. Tada je to bila savršeno dostojanstvena priredba. Izlazi sredovečna voditeljka, lepo obučena. Nema glamura da fascinira, scenografija skromna, nikakvog blještavila. Sve je bilo strašno ozbiljno“, kaže pevačica.

Današnja „Pesma Evrovizije’ je za Petrovićevu manifestacija na kojoj je „nažalost muzika otišla u poslednji plan“.

„Scena je dominantna. Pevači su fascinantno obučeni. Aranžmani su fantastični, ali melodiju skoro da ne možemo da naslutimo. To mi smeta“, kaže nekadašnja učesnica „Evrovizije“.