Bajaga stopama Baraka Obame

13.05.2009

Bajaga i Instruktori

Bajaga i Instruktori nastavljaju 15. maja u Bostonu severnoamerički deo slavljeničke turneje povodom 25 godina rada, a završni koncert planiran je 24. maja u Čikagu. Posebno je zanimljivo da Bajaga prvi put u karijeri svira u Montrealu i San Francisku, dok u Njujorku nastupa u univerzitetskoj dvorani gde je držao govor Barak Obama!

„Prvi deo turneje u Americi je prošao sjajno jer smo se posle tri godine ponovo družili sa našom publikom tamo i sreli se sa gomilom starih prijatelja, poznanika i nekih dobrih ljudi. Nastavljamo i dalje slavljenički, pa ćemo publici ponuditi presek hitova sa svih albuma tokom ovih 25 godina“, kaže Bajaga.

Na turneji povodom četvrt veka od izlaska prvog albuma „Pozitivna geografija“, Momčilo Bajagić i bend nastupaju 15. maja u Bostonu u prostoru „Silver Fox“, a potom 16. maja u Velikoj dvorani (The Great Hall) koledža Cooper Union osnovanog na njujorškom Menhetnu još davne 1858. godine.

Dvorana je od tada služila kao govornički podijum brojnim poznatnim ličnostima i književnicima, a pre izbora za šefa države tu su govorili Linkoln, Grant, Klivelend, Taft, Teodor Ruzvelt, izabrani predsednik Bil Klinton (1993) i prošlog marta budući američki predsednik Barak Obama!

Posle koncerta u znamenitoj dvorani, Bajaga i Instruktori idu za Kanadu za svoj prvi nastup u Montrealu 17. maja u prostoru „Kola Note“. Bend se vraća u SAD 22. maja i to za još jednu prvu svirku u karijeri, ovaj put u San Francisku, u klubu „Broadway Studios“.

U Los Anđelesu Bajagu i Instruktore očekuje 23. maja koncert u holivudskom Key Club-u na Sunset Stripu, gde dva dana kasnije sviraju čuveni death metalci Morbid Angel, a ovde su početkom meseca nastupile treće metal legende Napalm Death!

Severnoameričku turneju Bajaga i Instruktori završavaju u klubu „Martini Club Central“ u Čikagu 24. maja.

Za sve nastupe u SAD i Kanadi ulaznice su 35 dolara u pretprodaji, a 40 na dan koncerta, dok je jedino u San Francisku nešto skuplje sa 40, odnosno 45 dolara.

Da podsetimo da je bend već na prelazu iz marta u april svirao pred ispunjenim koncertnim prostorima u Torontu, Kalgariju, Edmontonu i Vankuveru, a sada se takođe očekuje da će svi koncerti biti rasprodati.

Slavljenička turneja Bajage i Instruktora se potom vraća na domaće bunjište u region za koncert u Mariboru 29. maja, a slede 27. juna Deronje, 4. jula Stara Pazova, 10. jula Rovinj, 11. jula nastup na mariborskom Lent festivalu i 29. avgusta u Novom Bečeju. Za drugu polovinu oktobra planiran je nastup u dvorani „Dražen Petrović“ u Zagrebu.