Proleće u Beogradu ispunilo srca i Dom sindikata

22.05.2009

Proleće u Beogradu

Koncert evergrin muzike „Proleće u Beogradu“ u četvrtak u ispunjenom Domu sindikata, neke od najvećih zvezda domaće zabavne muzike zajedno sa publikom pretvorile su u prelepo i nadahnuto veče posvećeno Beogradu i vremenu za koje se često kaže da je bilo bolje i srećnije.

Možda bi neko ko nije prisustvovao pomislio da je koncert bio samo nekakvo podsećanje ili tugovanje za minulim, starim i boljim vremenima, ali naprotiv, sa velikim brojem odličnih pevača i još sjajnijim pesmama, i povrh svega burnim i neprestanim aplauzima publike, koncert je bio pokazatelj da dobre stvari zaista nikada ne umiru.

Poštovaoci evergrin muzike imali su priliku da više od dva sata slušaju neke od najvećih zvezda domaće zabavne muzike – Lolu Novaković, Dušana Jakšića, Biseru Veletanlić, Radmilu Karaklajić, Đorđa Marjanovića, Mikija Jevremovića, Leo Martina, Zafira Hadžimanova, Ljiljanu Petrović, Lado Leskovara, grupu Lutajuća srca, Nadu Pavlović, Dragana Mijalkovskog, Maju Odžaklijevsku i Nedu Ukraden.

Sve izvođače tokom koncerta pratio je Revijski orkestar Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Srbije „Stanislav Binički“, kojim je dirigovao Vojkan Borisavljević, a voditeljski par Dunja Figenvald i Mića Orlović upotpunili su atmosferu svojim šarmantnim i duhovitim vođenjem programa.

„Na pravom ste mestu i sjajnom okruženju, jer će sve ono što budete čuli večeras biti dobro i kvalitetno…“, pozdravili su Mića i Dunja publiku na početku. „Ali, ko će od pevača večeras na Proleću u Beogradu prvi kako se to uobičajeno kaže probiti led? Možda bi to mogao da bude najbolji“, upitala je Dunja.

„Malo je nezgodno da baš to bude kriterijum. Znaš ti kakvi su pevači. Sujetni, ljubomorni, nadobudni“, odgovorio je Mića. „Dobro, onda recimo najstariji“, rekla je Dunja. „Auu! Gde baš to“, iznenadio se Mića. „U redu, onda neka prvi startuje najmlađi!“, htela je da završi Dunja. „A, to nikako! Znaš, uvrediće se onda oni u godinama!“, našalio se Mića. „Pa, dobro, kako ćemo onda?“, upitala je.

„Jednostavno, ovde je pred nama spisak svih večerašnjih pesama. Brojaćemo, pa na koga padne 10, neka on započne. Evo, jedan, dva, tri..i desetka večeras pripada baš onome kome i treba!“, zaključio je zadovoljno Mića.

Pošto je publika oduševljeno pozdravila „dogovor“ Miće i Dunje oko izlaska izvođača, prva je na binu stupila Nada Pavlović i otpevala kompoziciju „Oprosti što ti stvaram bol“ čuvenog šlager majstora Darka Kraljića.

Usledila je Dunjina najava sledećeg izvođača, za koga je rekla da ga ne treba posebno predstavljati, jer je višestruko nadareni umetnik. „Dovoljno je da se setimo svih onih njegovih šansona i šlagera, ali i mjuzikla u kojima je učestvovao, čime je izvesno doprineo formiranju naše opšte muzičke kulture“. Na binu je potom izašao Zafir Hadžimanov i izveo dva velika hita „Bio je maj“ i „Zašto odlaziš samo sa kišom“.

Novosadska dama koja je 1961. godine bila naša prva predstavnica na „Pesmi Evrovizije“ sa numerom „Neke davne zvezde“, Ljiljana Petrović otpevala je sledeće dve kompozicije „Neka to ne bude u proleće“ i „Ko crne ruže svet“ i po ko zna koji put u karijeri osvojila publiku svojom suptilnom interpretacijom.

„Popularan i rado viđen u svakoj sredini, do danas je u našim srcima ostao jedan izvođač koji je pesmom o predgrađu zauvek obeležio jedno festivalsko vreme. Pogotovo onom u Opatiji, gde je sa tom numerom Zdenka Runjića i trijumfovao“, rekla je Dunja a svi su već pogodili da se radi o dragom gostu, Slovencu Ladu Leskovaru koji je u nastavku izveo veliki hit „Potraži me u predgrađu“.

U ovu sentimentalnu, evergrin priču „Proleća u Beogradu“, savršeno su se uklopile i pesme „Još malo“ i „Brod za sreću“ grupe Lutajuća srca, hitovi „Daljine“ i „Sve ti opraštam“ Maje Odžaklijevske, i dragog gosta iz Makedonije, uvek šarmantnog Dragana Mijalkovskog koji je otpevao kompoziciju „Idi, dušo moja“.

„Beogradu se uvek nekako predajemo u proleće, kada se priroda iz sve snage budi. Jedna izuzetna vokalna solistkinja to uvek čini pesmom Zora je. Ona je svojim interpretacijama obišla svet, ali se kao i mnogi drugi uvek vraćala Beogradu“, najavio je Mića Nedu Ukraden koja je pored tog velikog hita izvela i „Boli, Boli“

Glumac i pevač koji je godinama potvrđivao svoj talenat i obeležio jedno umetničko vreme Beograda, Duško Jakšić, kao sledeći izvođač osvojio je brojne gromoglasne aplauze izvodeći pesmu „Beograde“ koja je bila i ostala sinonim srpske prestonice, a zatim pevajući i „Sve moje jeseni su tužne“.

„Nepreglednoj niski izuzetnih interpretatora, koje je Beograd umeo da stvori i odneguje, pripada i pevačica za koju se ne bez razloga kaže da za nju i njene pesme vreme kao da je stalo. Prva nagrada na festivalu u Splitu sa „Bokeljskom noći“ jeste njen veliki uspeh, ali onaj još veći postiže tradicionalnom „Ančelinom“, usledila je najava za Radmilu Karaklajić koja je dobrim raspoloženjem naterala publiku da zapleše i zapeva sa njom.

Ubedljiva zvezda večeri po reakciji publike, koja ga je višeminutnim aplauzima i ustajanjem sa stolica pozdravljala, bio je Đorđe Marjanović. Za njega se vezuju kompozicije koje neraskidivo asociraju na Beograd, kao što su „Romana“ ili „Devojko mala“, „Pesma raznosača mleka“, „Natali“ ili „Milord“, i jedan jedinstven „Zvižduk u 8“ koji je sada otpevao u Domu sindikata.

Burno pozdravljen od publike Đorđe se dvaput vraćao na pozornicu, pa su usledili hitovi Bisere Veletanlić „Ne plači“ i „Baj Baj“, Leo Martina „Ja te volim“ i „Odiseja“, i Mikija Jevremovića „Kad bi znao da si sama“ i „Pesnikova gitara“.

„Za prvu pravu damu festivala „Beogradsko proleće“, čija interpretacija pesme o Beogradu uvek tamo daleko izaziva po neku suzu na licu, nije ništa novo ako kažemo da je bila i ostala legenda, simbol i ikona „Beogradskog proleća“, najavili su voditelji za kraj Lolu Novaković i njene hitove „Jednom u gradu ko zna kom“ i „Moj dragi Beograd“.

Na kraju večeri i ove svojevrsne evergrin muzičke razglednice iz Beograda svi izvođači su izašli na binu da se oproste sa publikom sa još jednom evergrin kompozicijom „A sada, adio“.

„Drage moje i dragi moji, verovali ili ne, bilo je to jedinstveno i neponovljivo „Proleće u Beogradu“. Obećavam da ćemo već narednog maja organizovati novo muzičko druženje, festivalsko kao na „Beogradskom proleću“ ili revijalno, kao večeras, na „Proleću u Beogradu“. Verujem da je to želja svih iskrenih romantika i zaljubljenika u naš i Vaš Beograd, koji tako nešto apsolutno zaslužuje“, bila je poruka voditelja.