Ponovo Đavolski dobar Belan u Beogradu

15.02.2009

Neno Belan i Fiumens uspeli su sedmu godinu za redom da oduševe Beograđane na svom tradicionalnom koncertu za Dan zaljubljenih 14. februara, u prepunom Domu omladine gde je preko 1.000 posetilaca uživalo u dvoipočasovnoj svirci zaključenoj skandiranjem „hoćemo još, hoćemo još’ i sa dva bisa.

Koliki je bio intenzitet koncerta, razmena emocija između publike i benda, odnosno koliko je bukvalno postalo „vruće“ u velikoj dvorani DOB-a, pokazuju reči Belana pri kraju nastupa: „Ja sam promukao, mene nemojte više slušati!“

Povratak pred beogradsku publiku, Belan i Fiumens pojačani za ovaj put sa saksofonistom, počeli su sa „Zvucima ulice“ i podsećanjem na slavne dane splitskih Đavola, najveće retro-rok jugoslovenske atrakcije 1980-ih godina.

„Dobro veče Beograde! Je l’ se volimo? Jesmo li vam nedostajali ovih dana? Nadam se da ćemo se dobro provesti“, nagovestio je Belan, burno pozdravljen od publike, koju su činili pripadnici svih dobi, naravno uz dosta zaljubljenih parova, ponegde čak i sa mališanima od svega četiri-pet godina!

Ne treba zaboraviti da je Long Play za ovaj koncert uveo novinu – popust za zaljubljene parove uz jeftiniju „Kartu za dvoje“.

Krenulo je zaista đavolski brzo, poletno i žestoko uz „Luciju“, a zatim i „Rok galamu“, da bi se Belan iznenada zainteresovao: „Ima li zaljubljenih večeras ovde? Ima li neko od prošle godine?“ Kada je stigla vriska potvrdnih odgovora iz publike, Belan je već pevao da je „Ludo zaljubljen“.

Prvi zagrevajući deo koncerta okončan je uz „Ellu E“, koju je Neno posvetio preminulom kolegi Dini Dvorniku, čije ime je izmamilo buran aplauz Beograđana, i „Ivonu“ sa jednokratnog povratničkog albuma Đavola „Space Twist“ (1998).

Atmosfera u Domu omladine može se reći bukvalno je eksplodirala emocijama kada su odjeknuli prvi taktovi klasika Đavola „Pričaj mi o ljubavi“, koji su isto tako sledili „Bambina“, „Ostani uz mene“ i „Dugo toplo ljeto“. Belan je refrene obavezno ostavljao raspevanoj i razdraganoj publici.

Raspoloženi Fiumens potom su ubrzali stvar sa „Sunny Day“, „Jagodama i čokoladom“, „Kucaj opet“, „Širi, širi“… i naravno uz urnebesnu „Stojin na kantunu“.

Beogradska publika priredila je i svojevrsno iznenađenje za Belana! Naime, usledila je provala oduševljenja sa svakom najavom izvođenja neke od nekoliko pesama sa Belanovog poslednjeg albuma „Rijeka snova“ (2007).

„Nisam ovo očekivao“, rekao je pomalo zbunjeni i dirnuti Belan pošto je kao i stare hitove publika podjednako pozdravljala redom „Srce od leda“, „Divojku sa juga“ (posebno glasan vrisak devojaka!) i „Galeba“.

Veliko finale je pripalo novom izdanju „Zar više nema nas“ u kojoj je odsutnog Masima Savića odmenio bubnjar Fiumensa Leo Rumera. Bubnjar je za svoje glasovno umeće nagrađen burnim pljeskom iako je stihove čitao sa papira (Belan: ‘Još ih nije stigao naučiti!’), a sam Rumera je skromno obećao: „Biće bolje slijedeći put“.

Posle dva sata svirke za zaljubljene, činilo se da je uz „Rijeku snova“ koncert završen.

Ipak dugotrajni aplauz i zvižduci odobravanja vraćaju Belana i Fiumens za još jednu pesmu Đavola „Cestom preko Zagore“ i potom pitanje „Ko te ljubi“. Međutim, paljenje svetala u DOB-u omelo je glasno skandiranje publike: „Hoćemo još! Hoćemo još!“

Promukli Belan izlazi sa momcima ponovo pred Beograđane kojima poručuje „Čuvaj me, pazi me“ i potom posle dva i po sata razmene emocija uz čistokrvni belanovski pop stiže simbolična balada „Ovo je kraj“.

I na kraju ne treba zaboraviti, kao što je bilo i najavljeno (obećano) publici su besplatno deljeni kondomi, u skladu sa romantičnom prirodom koncerta, poklon Omladine JAZAS-a, kompanije Durex i Long Play-a.