Pokradeni Jura i Film

20.03.2009

Jura Stublić pred koncert 27. marta u Domu omladine Beograda otkriva da bi se na predstojećoj kompilaciji „Film rani radovi“ moglo naći remasterovanih pet pesama sa kultnog živog mini albuma „Film u Kulušiću live“ (1981).

Stublić kaže da zbog svojevremeno ukradenih većine master traka ne može da uradi prošireno izdanje „Filma u Kulušiću“.

„Čim je bio snimljen koncert tehnikom Radio Zagreba, odmah je neko ili neki su pokrali te vrpce. Bile su označene sa ‘Film’ i neko ih je pokrao. U istoj hrpi traka bili su i bisovi, ali kako nije bilo više ovih traka, oni su snimljeni na jednu neoznačenu. Nešto je drugo gore na njoj pisalo. To što nije označeno kao ‘Film’ nije pokradeno. Tako da smo taj mini LP napravili uglavnom od bisova i zato traje samo 16 minuta. Možda neko ko je drpio te vrpce i danas ih ima?“, kaže Jura.

Objavivši zvučno prilično suv i tanak studijski prvenac „Novo! Novo! Novo!“, bend je na domaćem bunjištu u februaru 1981. godine u klubu „Kulušić“ održao koncert na kome je dokumentovan Film u svom pravom, žestokom i poletnom izdanju – kao eksplozivna novotalasna grupa skoro bez premca u Jugoslaviji.

Mini LP otvara generacijska pesma „Neprilagođen“ sa kojom je Film pobedio 1980. godine na festivalu u Subotici, nastavlja se sa nadahnutom izvedbom „Moderne devojke“, a prvu stranu zatvaraju samo početni taktovi još jednog hita „Odvedi me iz ovog grada“.

Druga strana vinilke pokazuje kako Film zvuči u petoj brzini – dinamičnu i nabrijanu verziju najvećeg hita rane faze benda „Zamisli život…“, nasleđuju eksplozivne dve stvari sa prvog singla – „Zajedno“ i „Kad si mlad“. Sasvim odgovarajuće mini album zatvaraju zvuci eksplozija i Stublićevo ponavljanje odjave: „Ovo je bio Film! Ovo je bio Film!“

Stublić kaže da bi se do leta ili na jesen trebao pojaviti kompilacijski CD radnog naziva „Film rani radovi“ na kome će biti objavljene remasterovane pesme sa prvih albuma Filma.

U međuvremenu beogradska publika ima priliku da uživa u čarima ranih radova Filma 27. marta (20:30), pošto Jura najavljuje da će svirati neke pesme s početka karijere koje Beograđani odavno nisu imali prilike čuti.

Ulaznice za koncert Jure Stublića i grupe Film mogu se kupiti za samo 1.000 dinara na blagajni DOB-a, i prodajnim mestima Biletservisa (www.biletservis.co.yu) i Tiketlajna (www.ticketline.co.yu).