Plavi orkestar 6. juna u Nišu

12.05.2014

Plavi orkestar

Legendarni sarajevski bend Plavi orkestar posle više od dve decenije vraća se u Niš za koncert u petak 6. juna (21:00) na Letnjoj pozornici Niške tvrđave, u organizaciji Long Play-a.

„Toliko je vremena prošlo da se osjećamo kao da dolazimo na neku proslavu godišnjice mature! Radujemo se ponovno susretu sa Nišlijama 6. juna jer će, kao i svaka dobra proslava, naš koncert biti pun dobrog raspoloženja. A mi smo i inače poznati kao dobra grupa za derneke. Odlično se zabavljamo na bini i to prenosimo na publiku. Posebno je dobar osjećaj čuti publiku da pjeva naše pjesme, a mislim da ih Nišlije dobro znaju“, kaže Saša Lošić- Loša.

Pre dolaska u Niš, Plavi orkestar je tokom marta i aprila bio na uspešnoj severnoameričkoj turneji gde su osim ekskluzivnog koncerta za ograničen broj posetilaca u klubu „Florida“ u Las Vegasu, svirali i u Solt Lejk Sitiju, Los Anđelesu, Sent Luisu, Čikagu, Njujorku i Torontu, a bend je početkom maja bio u Helsingborgu u Švedskoj.

Ulaznice za koncert Plavog orkestra 6. juna na Letnjoj pozornici Niške tvrđave koštaju samo 800 dinara! Mogu se naći preko mreže Eventim, kao i na prodajnom punktu u Obrenovićevoj ulici (ispred Vilin grada) u Nišu.

PLAVI ORKESTAR

Plavi orkestar je jedna od najpopularnijih grupa sa područja bivše Jugoslavije. Osnovana je u Sarajevu (Bosna i Hercegovina) 1983. godine. Do 1992. godine Plavi Orkestar je u muzičkim enciklopedijama označen kao jedan od „kulturnih fenomena osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka“. Do sada su izdali osam albuma koji su prodani u više od četiri miliona kopija na tržištima bivše Jugoslavije i šire. Održali su 3.500 koncerata na području bivše Jugoslavije, Švedske, Švicarske, Njemacke, Poljske i drugih zemalja. Svoju popularnost su zadržali i do današnjih dana.

Plavi orkestar je ustalasao jugoslovensku pop i rok scenu već prvim albumom „Soldatski bal“ (1985) koji je, zahvaljujući hitovima „Suada“, „Goodbye Teens“, „Parajlija“, „Bolje biti pijan nego star“, prodat u rekordnih 600.000 primeraka, a četvorica Sarajlija – pevač Saša Lošić, gitarista Mladen Pavičić, basista Samir Ćeremida i bubnjar Admir Ćeremida – su postali najveće tinejdž zvezde Jugoslavije!

Niz hitova, u kojima je Lošić često pop i rok spajao sa elementima narodne muzike, nastavljen je sa „Sava tiho teče“, „Zelene su bile oči te“ i „Kad si sam druže moj“ sa drugog albuma „Smrt Fašizmu“ (1986), „Kaja“,
„Lovac i košuta“ i „Proljeće“ sa „Sunca na prozoru“ (1989) i „Ljubi se Istok i Zapad“ sa „Simpatije” (1991).

„Odrastajući u Sarajevu, od djetinjstva si izložen raznim utjecajima. Iz ćevabdžinice čuješ sevdalinku, Mišu Kovača iz frizerskog salona, Štrausa kad prođeš pored muzičke škole, dalmatinsku klapu, Gang of Four u klubu, pank i simfo rok. Morao si se učiti toleranciji, i muzičkoj i ovoj drugoj, svakodnevnoj, životnoj. Primjetićeš kod svakog sarajevskog autora eklekticizam, to šetanje iz stila u stil…“, objašnjava Lošić.

Nakon raspada Jugoslavije, bend nastavlja karijeru iz Slovenije (umesto Pavičića gitarista postaje Saša Zalepugin), najpre albumom „Long Play“ (1998) i regionalnim hitom „Ako su to bile samo laži“ i potom albumom „Infinity“ (1999), sa hitovima „Odlazim“, „Djevojka iz snova“ i „Pijem da je zaboravim“.

Plavi orkestar se posle duže diskografske pauze vratio najpre hitom „Amerika“ (2009), koji je bio najava dugoočekivanog povratničkog CD albuma „Sedam“ (2012), sa koga su singlovi bili i „Sedam“ i „Ti misliš da je meni lako“.