„Evrovision“ – novi spot Lajbaha

13.05.2014

Lajbah

Kultni slovenački bend Laibach (Lajbah) pred koncert 23. maja u velikoj dvorani Doma omladine Beograda sa aktuelnog albuma „Spectre“ oglasio se novim spotom „Evrovision“.

„Spot ‘Eurovision’ je snimljen u industrijskoj zoni Trbovlja u Slovenija), matičnog grada Lajbaha i na obližnjoj planini Kum. Delovi spota snimljeni su tokom ledene kataklizme prošle zime, kada je pola Slovenije bilo zamrznuto tokom dve nedelje“, saopštava Lajbah.

Objavljivanje spota za pesmu u kojoj se kaže da se „Evropa raspada (Europe is falling apart)“ koincidiralo je završetkom „Pesme Evrovizije“. Spot je delo multimedijalnog kolektiva Ratneek iz Slovenije.

Lajbah dolazi 23. maja u Beograd u okviru svetske turneje sa potpuno novim audio-vizuelnim programom da predstavi novi album „Spectre“. Ulaznice su koštaju za parter 1.200, a balkon 1.500 dinara preko mreže Eventim.

Lajbah je 9. maja održao svoj najposećeniji koncert u poslednjih 15-ak godina u Zagrebu – u rasprodatoj Tvornici je bilo oko 1.500 posetilaca – dok se 16. maja očekuje njih 3.000 u ljubljanskim Križankama što potvrđuje koliki interes vlada u regionu za Lajbahom.

Portal www.tportal.hr kaže da je „u punoj Tvornici dominirao neki novi, humaniji i buntovniji, ali ništa manje provokativni Laibach“.

„S albumom ‘Spectre’ Laibach je povratio relevantnost i kredibilitet. Protivnik je lociran, nije bezopasan, zove se fašizam, a to nas vraća i na početak priče o Antifašističkom maršu u centru Zagreba na Dan Europe, 9. 5. kojeg je uvjerljivim nastupom u Tvornici kulture obilježio i Laibach“, primećuje www.jutarnji.hr.

Muzički portal www.ravnododna.com ističe da „Laibach ponekad možda previše pati od pretjerane umjetničke ambicioznosti, stoga nije loše vidjeti ih opuštenije i prepuštenije samoj glazbi kao glavnom oružju artikulacije kao na posljednjem albumu ‘Spectre’ i pripadajućoj turneji u sklopu koje su nastupili u Tvornici“.