Ovacije za Zvonka Bogdana u Sava centru

15.11.2008

Rodonačelnika panonske šansone Zvonka Bogdana u petak uveče publika je uzburanim ovacijama ispratilo sa stolica ispred Sava centra, gde je sa svojih „16 tamburaša sa Petrovaradina“ priredio spektakularan koncert krcat emocijama i nezaboravnim pesmama poput „U tom Somboru“, „Kada padne prvi sneg“, „Dok palme njišu grane“ ili „Jesen stiže dunjo moja“.

Na koncertu nazvanom „Večere za tamburu“ za koji se tražila karta više, Bogdan je pokazao zašto ga smatraju „kraljem tamburaškog evergreena“ i zašto za njega vlada veliko interesovanje publike, zbog koje je morao da zakáže još jedan nastup u Sava centru za 25. novembar. Bogdan je prethodno punio Sava centar 2007. i 2006. godine.

„Da mi je neko nekad rekao da ću toliko puta pevati u Sava centru, ja bih mu rekao: ‘Ti si poludeo!'“, primetio je duhovito u jednom trenutku Bogdan.

Umesto u svakodnevni uobičajeni koncert, Bogdan je susret sa beogradskom publikom pretvorio u čas muzičke istorije Panonije u poslednjih 150 godina. Za početak je izveo pesme na stihove 19. vekovnih pesnika poput Šandora Petefija „Nekada sam i ja voleo“, „Tijo noći“ Jovana Jovanovića-Zmaja i „Ljubav“ Đure Jakšića. Tu se našla i mračna „Do viđenja druže“ Sergeja Jesenjina.

„Prošetaćemo večeras kroz Panoniju od Karpata do uzburkanog Balkana. Vratiću vas unazad 150 godina, u neka davna vremena da vidite kakve su tada bile pesme, pisme i pjesme“, rekao je Bogdan publici u kojoj su ravnomerno bili zastupljeni stariji, ljudi srednjih godina i mladi.

U tri časa pred rasprodatim Sava centrom, Bogdan je stigao da izvede različite pesme od poskočica poput „Kupiću ti cipelice“ i „Četiri konja debela“ do laganijih „Kraj jezera jedna kuća mala“, „Fijaker stari“ ili „Govori se da me vara“.

U tri časa pred rasprodatim Sava centrom, publika je uz puno poštovanja pratila često duhovita izlaganja Bogdana o poreklu pojedinih pesama, čije je izvođenje bez izuzetka nagrađivala izuzetno burnim aplauzima.

„Bolje me pratite vi, nego policija“, našalio se sa svojim tamburašima Bogdan, koji je tokom čitavog nastupa ostavljao utisak da peva bez posebnog napora. Na tročasovnom koncertu 65-godišnji pevač nijednom nije zatražio ni čašu vode da osveži grlo, na bini je sve vreme stajao i lagano se skoro plesnim korakom kretao, uz povremene dirigentske geste svojim tamburašima.

Bogdan je podsetio publiku da je uspešnu karijeru počeo 1960-ih godina nastupima u hotelu „Union“, kada je Beograd imao brojna živopisna, sada nestala, boemska mesta kao što su bile kafane „Tabor“ i „Kikevac“.

Prisetio se izvesnog šnajdera Vojkana Tasića, koga je opisao kao „amblem beogradske boemije“, kome je njegov orkestar često znao da ustupi mesto kako bi gostima otpevao uz gitaru „Ima dana“ – pesmu bez koje, objasnio je Bogdan, „nije se moglo u kafani tih godina“.

„Jedno veče vidim da na ulazu u kafanu stoji Duško Radović. Pitam ga gospodine šta Vi tu radite? A on mi kaže ‘Čekam da počneš da pevaš!'“, prisetio se Bogdan.

Pesmu „Već odavno spremam svog mrkova“ koju je napisao 1978. godine posle vesti o smrti oca, najavio je rečima: „Sve pesme koje sam napisao bave se određenim događajima, ljudima i mestima. Kada mi je mati javila jednu od najtužnijih vesti u mom životu, napisao sam ovu pesmu“.

Bogdan je posebno bio setan pri izvođenju „Prošle su mnoge ljubavi“ i „Život teče u laganom ritmu“ rekavši da ih je posvetio ćerki i sinu, koji kao brojni mladi iz Srbije žive u inostranstvu.

Kraj i vrhunac koncerta pripao je posveti čuvenom tamburašu Janiki Balašu izvođenjem „Osam tamburaša sa Petrovaradina“. Pesma „Ko te ima taj te nema“ potvrdila je status ogromnog hita, kada se tokom njenog izvođenja velikom majstoru tamburaške šansone u pevanju pridružila i publika Sava centra.

Zvonko Bogdan vraća se u Sava centar 25. novembra za još jedan koncert „Veče za tamburu“, za koji se na blagajni Sava centra i prodajnim mestima Bilet servisa i Eventima mogu naći ulaznice po ceni od 800, 1.000, 1.200 i 1.500 dinara.