Bajagin stih naziv nove RTS-ove emisije

15.11.2008

Bajaga i Instruktori

RTS od subote 15. novembra (Drugi program 22.00) počinje prikazivanje nedeljne emisije „Na skriveno te vodim mesto“ autorki Vitke Vujović, koja je uz dopuštenje Momčila Bajagić-Bajage za naslov iskoristila stih iz njegove pesme „Montenegro“.

Pored toga, Instruktor Saša Lokner autor je muzike za emisiju „Na skriveno te vodim mesto“ koja će prema najavi RTS-a uz pomoć poznatih gostiju otkrivati „skrivena i manje poznata mesta u Srbiji“.

Tim povodom Bajaga se za Long Play pričao kako je napisao „Montenegro“ za potrebe turističke kampanje Crne Gore 1992. godine.

„Rekli su mi iz Turističkog saveza Crne Gore da hoće pesmu od tri minuta, a onda su mi doneli četiri kucane strane šta bi želeli da se pomene u pesmi. Ja sam ih pitao: ‘Da li biste mogli da mi to pročitate?’, a dobio sam odgovor: ‘Pa to bi trajalo 25 minuta!’ Pitao sam da li može nekako da stavimo u pesmu sve to more, planine i lekovito bilje, a da ne bude 25 minuta. Na kraju sam uspeo da stavim koliko može u tri minute i pesma je dobro ispala. I danas je hit“, kaže Bajaga.

Ideja je bila da Bajaga snimi singl sa srpskom i engleskom verzijom pesme, koji bi po dolasku u Crnu Goru dobijali svi turisti kao poklon, dok bi svi bendovi po hotelima morali da počnu i završe svirku sa „Montenegrom“.

„Promocija je bila jedne kišne večeri u hotelu Miločeru. I to baš veče u ponoć izglasali su sankcije (Saveznoj Republici Jugoslaviji)! Nikakve svrhe od pesme!“, priše se Bajaga. Iako u prvom trenutku pesma nije pomogla promociji crnogorskog turizma, Bajaga priznaje da kao autor i danas često ima koristi od „Montenegra“. Jednom je u Crnu Goru krenuo zaboravivši dokumente.

„Tek po dolasku tamo na aerodrom setio sam se da ih nisam poneo. Kada je policija krenula da gleda dokumente kažem: ‘Jao, ja sam zaboravio’. A policajac mi kaže: ‘Neka, vi ste ‘Montenegro’ komponovali. Najmanje što mogu je da vas pustim“, smeje se Bajaga.