Orgazam koji traje 35 godina

19.10.2015

Električni orgazam

Bend „Električni orgazam“ obeležiće 35 godina postojanja koncertom u ponedeljak 26. decembra u dvorani „Amerikana“ Doma omladine Beograda, u okviru slavljeničke turneje koja će obuhvatiti još nekoliko gradova Srbije.

„Sviraćemo presek cele karijere, od prvog do poslednjeg albuma, znači oko dva sata najvećih hitova. Planiramo da izvedemo i jednu novu stvar kao najavu albuma kog planiramo da objavimo iduće godine, ali i neke pesme kao što su ‘ Locomotion ‘ i ‘Seks, droga, nasilje i strah’ koje dosta dugo nismo svirali u Beogradu“, najavio je gitarista i pevač Srđan Gojković-Gile.

Tokom 35 godina postojanja „Električni orgazam“ se pokazao kao jedan od najznačajnijih domaćih bendova, objavivši niz uticajnih i žanrovski izuzetno raznolikih albuma kao što su novotalasni debi „Električni orgazam“, psihodelični „Lišće prekriva Lisabon“, rokenrol „Distorzija“ i živi „Braćo i sestre“, eklektični „Zašto da ne“ ili poslednji, gruvajuće fankoidni „To što vidiš to i jeste“ (2010).

„Mnogo generacija smo odškolovali, tako da očekujem na koncertu 26. decembra u DOB-u one koji su nas slušali 1980-tih, 1990-tih i 2000-tih, ali i izvestan broj ljudi kojima će to biti prvi Orgazam u životu“, kaže Gojković povodom povratka benda pred beogradsku publiku posle dve godine pauze.

„Električni orgazam“ je bio osnovan sa idejom da odsvira samo jedan koncert. Naime, Gojković (tada bubnjar), klavijaturista Ljubomir Đukić i gitarista Ljubomir Jovanović-Jovec u beogradskoj kafani „Mornar“ 11. januara 1980. godine osnovali su „Električni orgazam“, kao jednokratnu predgrupu za koncert njihovog matičnog benda „Hipnotisano pile“.

Nakon te jedne svirke Gojković kaže da su „ukapirali da je obrnuto, da je Električni orgazam glavni bend, a da se Hipnotisano pile raspada“.

„Nije ništa upućivalo da će Električni orgazam biti nešto važno, pogotovo što na početku nismo imali nšta osim imena. Meni je neverovatno da je bend zamišljen od danas do sutra napunio 35 godina“, dodao je Gojković.

Cena ulaznice za koncert je 1.000 dinara na blagajni DOB-a, odnosno preko mreže Eventim. Ulaznice će od 1. decembra do 25. decembra koštati 1.200 dinara, a na dan koncerta 1.500 dinara.

Ostali datumi i radovi slavljeničke turneje biće saopšteni uskoro.