Da li se kaže Džiboni ili Điboni!?

23.10.2015

Pop kantautor Džiboni pred koncert 30. oktobra u dvorani „Čair“ u Nišu, odgovora na pitanje koje muči brojne njegove obožavaoce: da li se pravilno izgovara Džiboni ili Điboni?

„Ja se još nisam odlučio je li ‘Dž’ ili ‘Đ’. Mi Dalmatinci ne pravimo baš neku razliku kod izgovora“, kaže Zlatan Stipišić-Džiboni. Zato ime glasi – kako ko izgovori.

Stipišiću je prvobitni nadimak Džibuti dao kao klincu jedan komšija pomorac, koji je bio u afričkoj državi Džibuti, zbog njegovog preplanulog tena i kosookih crta lica, po dedi koji je kao pripadnik Bele garde došao sa Kavkaza iz Rusije nakon Oktobarske revolucije.

„Džibuti me je zvalo možda dvadesetak ljudi. Dominantan nadimak mi bio Muco jer sam mucao. Mi u Dalmaciji ljude ne zovemo po imenima nego po manama. Ako imaš naočale uvijek ćeš bit ‘Ćoro’. Kad mi je narasla kosa bio sam Droga“, priseća se Stipišić.

Kada je u jednom trenutku odlučio da ima svoj bend javila se ideja da se nazovu „Džibo i oni“ (Gibo i oni), pa otud sadašnje Džiboni (Gibonni), jer „dobro je zvučalo“.

Džiboni će održati prvi koncert u karijeri u Nišu 30. oktobra (20 časova) u hali „Čair“, gde najavljuje „best of“ repertoar. Specijalni gost biće gitarista Vlatko Stefanovski.

Ulaznica za Džibonijev koncert 30. oktobra u hali „Čair“, koji organizuje promoterska kuća „Long plej“, košta 900 dinara preko mreže „Eventim“, kao i na prodajnom pultu u Obrenovićevoj ulici i menjačnici „Pirana“ u Nišu.