Objavljen boks set Đavola

27.11.2008

Nekadašnji bend frotmena Nene Belana Đavoli konačno je u izdanju zagrebačkog Croatia Records-a (nekada Jugoton) dobio trostruki CD boks set koji sadrži kompletnu diskografiju sa albumima „Ljubav i moda“ (1986) , „Hallo Lulu 22“ (1987.) i „Ostani uz mene“ (1988.), ali i niz do sada neobjavljenih snimaka.

Izvođač sada već tradicionalnih beogradskih koncerata za Dan zaljubljenih, Neno Belan kaže za Long Play da je specijalno za boks set Đavola našao „demo snimke sa baš interesantnim neobjavljenim arhvskim materijalom“. Boks set sadrži dosad 16 neobjavljenih snimaka Đavola, „pesme iz garaže“ – kako ih sam Belan naziva, te 24 pesme kao bonus, a sve uz .bogatu knjižicu sa slikama i ilustracijama benda.

Napajajući se na roku i popu pedesetih i šezdesetih, splitska pop atrakcija postigla je izuzetnu popularnost u Jugoslaviji Belanovim hitovima „Pričaj mi o ljubavi“, „Stojin na kantunu“, „Babina“, „Ja volim je“, „Ostani uz mene“ i „Dugo toplo ljeto“. Đavoli su prestali sa radom 1992. godine, a Belan je nastavio uspešnu samostalnu karijeru sa pratećim bendom Fiumens, sa kojima se prošle godine javio odličnim albumom „Rijeka snova“.

„Premda im se inicijalni dio karijere diskografski protegnuo svega na tri albuma, posrijedi je jedan od najvažnijih bendova s područja bivše Jugoslavije čija je višeznačnost, zapravo, gotovo savršeno kompatibilna s nepodnošljivom lakoćom prijemčljivosti i emocionalnosti njihove glazbe…Male ljubavne simfonije temeljene na sretno sljubljenim glazbenim namirnicama bile su, zapravo razorne emotivne bombe koje su zavijek ozračile popularnu glazbu na ovim prostorima“, piše u knjižici boks seta Đavola.

Boks set Đavola Belan je promovisao u novembru na koncertu u zagrebačkom klubu Tvornica gde je sa Fiumens snimio prvi živi album u karijeri koji treba da se pojavi na proleće.