Novinari plovili uz pesme Zvonka Bogdana Dunavom i Savom

05.11.2013

Foto Long Play

Kralj panonske šansone Zvonko Bogdan potvrdio je da uživa status prave muzičke legende i istinskog gospodina i džentlmena priredivši danas popodne za novinare i zvanice nesvakidašnje krstarenje Dunavom i Savom, povodom koncerta 24. novembra u beogradskom Sava centru, gde obeležava 45 godina autorskog i diskografskog rada.

Pred više desetina novinara u ispunjenom brodu „Kej“, koji je krstario na potezu obala nasuprot Velikog ratnog ostrva Stari savski most i nazad, Zvonko Bogdan je u pratnji svojih vernih tamburaša upriličio mini koncert na kome je svirao „Ova pisma refren nema“, „Vratiće se rode“, „Evo banke Cigane moj“…

Zvonko se prisetio da mu je prva ploča u karijeri bio EP snimljen uz pratnju tamburaškog orkestra legendarnog Janike Balaža (1925-1988), objavljen 3. decembra 1968. godine (za Jugoton), na kome je jedna od pesama bila njegov autorski prvenac „Svake noći tebi pevam“.

„‘Svake noći tebi pevam’ posvetio sam velikom promoteru srpske narodne muzike Vlastimiru Pavloviću Carevacu. Njegov tercista Branko Belobrk je bio moj prvi kapelnik i zahvaljujući tom gospodinu ušao sam u svet najeminentnijih ljudi koji su se bavili izvornom narodnom muzikom, gradskim pesmama i romansama. Ostao sam tom fahu, i kad sam shvatio odatkle sam, odakle potičem, počeo sam se baviti prikupljenjem izvorne muzike“, rekao je Zvonko.

Pošto nije bio zadovoljan samo prikupljanjem starih pesama, Zvonko se okušao i kao autor, a za prvi pokušaj „Svake noći tebi pevam“ kaže: „To je moja nezvanična prva kompozicija, zato što je nikad nisam potpisao, jer me bilo sramota. „Ej salaši na severu Bačke’ napisao sam 16. februara 1971. godine i nju sam morao da potpišem, i tad nastaje moj autorski period“.

O svojoj višedecenijskoj karijeri započetoj po legendarnim beogradskim boemskim mestima kao što je bio hotel Union, Zvonko je rekao: „Zabavljao sam ljude po kafanama i trudio sam se da od kafane napravim mali teatar“.

Tokom svoje višedecenijske karijere Zvonko Bogdan je snimio svoje jedinstvene interpretacije narodnih i pesmama drugih autora kao što su „U tom Somboru“, „Što se bore misli moje“, „Ima dana“, „Evo banke Cigane moj“, „Ko te ima taj te nema“, „Vratiće se rode“…, uz vlastite kompozicije  – „Ej salaši na severu Bačke“, „Govori se da me varaš“, „Već odavno spremam svog mrkova“, „Ne mogu se tačno setit leta“, „Prošle su mnoge ljubavi“, „Život teče u laganom ritmu“…

Predstavnik Sava centra Vuk Žugić istakao je da je „ono što je za srpsku kulturu bio Vuk Karadžić, za muziku Panonije je Zvonko Bogdan. On je sakupio toliko lepih pesama, snimio ih, i one su postale svojina svih nas“.

Ulaznice za beogradski koncert barda tamburaške muzike Zvonka Bogdana su u prodaji na blagajni Sava centra, u prodavnici Jugoton (Nušiševa 27) i preko mreže Eventim po ceni od 1.300, 1.600, 1.900 ili 2.100 dinara.