Bajaga: „Oduvek sam želeo da radim mjuzikl“

07.11.2013

Bajaga

Beogradsko Pozorište na Terezijama u petak 8. novembra (19:30) premijerno će izvesti mjuzikl „Ženidba i udadba“ za koji je muziku komponovao Momčilo Bajagić Bajaga.

„Oduvek mi je bila želja da radim mjuzikl“, kaže Bajaga. „Do sada sam radio muziku za predstave, filmove, televiziju i reklame, radio sam i za jedan kabare, ali mjuzikl nisam imao priliku da radim“.

Na osnovu dela „Ženidba i udadba“ čuvenog srpskog srpskog komediografa Jovana Sterije Popovića (1806-1856) istoimeni mjuzikl Pozorišta na Terazijama režira Vladimir Lazić, a glume i pevaju Duško Radović, Ljiljana Stjepanović, Mina Lazarević, Ivan Jevtović, Miroljub Turajlija, Elizabeta Đorevska, Milan Milosavljević, Valentina Pavličić, Vesna Paštrović i Ana Simić. Koreografiju je postavila Milica Cerović, kostimograf je Snežana Šimić, a scenograf Dragan Lazić.

Dramaturg Željko Mijanović je Sterijino pisanje puno lokalnih arhaičnih izraza odlično pretočio u songove, tako da je Bajaga imao samo neke manje intervencije na tekstovima „više ako se potrefi da treba neka reč koja bi se bolje pevala, a znači isto“.

„Neki prijatelji su mi rekli da Željkovi songovi zvuče kao da sam ih ja pisao. Neverovatno koliko su nam se poklopili senzibiliteti“, naglašava Bajaga.

U ostvarivanju zamišljenih muzičkih ideja pomagali su gitarista Instruktora Marko Nježić-Kića i gitarista Apsolutno romantično Zoran Alvirović-Kina, a Bajaga posebno ističe svog starog saradnika iz Instruktora, klavijaturistu Sašu Loknera, koji je bio zadužen za aranžmane i orkestraciju.