Norvežani sviraju balkanski etno na Danima piva

23.08.2009

Dani piva

Najneobičniji nastup na Danima piva u Zrenjaninu desiće se zasigurno 27. avgusta uveče, kada na veliku festivalsku pozornicu na Žitnom trgu sa svojom vizijom balkanskog etna izađe sastav iz Norveške Bengalo!

Posebnost benda pojačava njegova internacionalna postava – Norvežani pevačica Anne Fossen, gitarista Christian Haug i basista Mattis Kleppen, harmonikaš Jovan Pavlović iz Srbije, švedski bubnjar Marcus Lewin i violinista Oluf Dimitri Roe (Grčka/Norveška).

„Bengalo na romskom znači divlji, lud, đavolski… dakle Zrenjaninci mogu očekivati dobru žurku! Nadam sa da će im se svideti naša muzika, jer ne ličimo mnogo na druge bendove koji sviraju balkanski etno. Jednostavmo naš zvuk je specifičan. Mogu očekivati novo iskustvo jer ne verujem da su bili na takvim koncertima ranije“, kaže vođa sastava Pavlović.

Bengalo je pre nekoliko godina sa svojom suprugom Fossen osnovao Pavlović, koji se iz Srbije još 1994. preselio u Norvešku gde je završio muzičku akademiju na odseku za džez. Bend je do sada u Norveškoj objavio albume „Vir“ (2004) i „Sigg, Sigg“ (2006), a uskoro se očekuje i treće izdanje.

„Mi smo norveški bend s obzirom da imamo bazu u Trondhajmu, a u postavi imamo ljude koji su se bavili džezom, rokom ili su završili na akademiji klasičnu muziku. Sve nas je povezala neka balkanska etno linija. Na prvom albumu smo radili tradicionalnu muzku, na drugom tradicionalnu ali sa našim aranžmanima, a na trećem se može očekivati mnogo više uticaja rok muzike i improvizacija nego na prva dva. Krećemo se, tražimo nešto novo, razvijamo se“, kaže Pavlović.

Sviranje balkanskog etna podrazumeva korišćenje nekoliko jezika, ali Pavlović kaže da njegova supruga iako ih ne govori nema nikakvih problema da ih dobro otpeva.

„Ona ne zna jezik, pa uči reč po reč na časovima. Ako je pesma na srpskom ja joj pokazujem, ako je na romskom kontaktiramo nekog Roma. Kao muzičarka ima dobru i raznovrsnu pozadinu, jer je sarađivala sa rok, fank i etno muzičarima i to puno pomaže“, ističe Pavlović. Prema njegovim rečima, nije bio nikakav problem naći u Skandinaviji muzičare raspoložene da sviraju balkanski etno.

„Nije bilo teško privoliti severnjake da sviraju etno. Svi vole da sviraju ovo što dolazi sa Balkana, pogotovo džezeri, zato što obožavaju izazov. Sve što ne mogu da savladaju u momentu, oni bi da se bave time. Samo traže novi izazov, novu hranu za dušu. Nemaju u sebi našu tradicionalnu podlogu, nisu odrasli sa takvom muzikom, i to je interesantno jer onda nastaje novi zvuk. Na severu je balkanska muzika zanimljiva za publiku, pogotovo za muzičare“, kaže Pavlović.