Marizin novi album od danas u Srbiji

26.09.2008

Mariza

Novi album „Terra“ vrhunske svetske fado pevačice Marize danas se pojavio na srpskom tržištu u izdanju Dallas records-a.

Portugalka trenutno četvrti album promoviše na svetskoj turneji na kojoj se posle dve godine odsustva u organizacji Long Play-a vraća u Srbiju, za koncert 2. decembra u beogradskom Sava centru i 3. decembar u još neodređenom prostoru u Novom Sadu.

Pevačica mozambičkog porekla postala je jedna od najsvetlijih zvezda world music scene posle sedam godina skoro neprekidnih velikih turneja i tri albuma iza sebe „Fado en mim“ (2001), „Fado Curvo“ (2003) i „Transparente“ (2005).

„Tokom sedam godina imala sam priliku da otkrijem ljude i kulture. Posmatrala sam i slušala. Ovo je moj trenutak. Ovo je moja istina. Uvek sam bila iskrena prema sebi i prema mojim poštovaocima. Htela sam da im ovim albumom pokažem svoj napredak kao pevačice i čoveka. Novi album odlučila sam nazvati ‘Terra’. Zašto? Možda zato što čvrsto stojim na zemlji i što je snimanje albuma bilo kao muzičko putovanje. Želim pevati svetu, ali znam da ću se uvek vraćati kući svojim korenima“, kaže Mariza.

Na prethodnim izdanjima Mariza je istraživala korene fado muzike, istovremeno uvodeći u tradicionalni stil nove elemente i pesme savremenih autora. „Terra“ predstavlja još jedan korak napred i na njemu je zahvaljujući izuzetnim muzičarima iz Engleske, Španije, Brazila i Kube, pronašla novi zvuk, koji i dalje ima korene u fadu, ali je otvoreniji prema drugim žanrovima.

Na albumu „Terra“ Marizi su se pridružili Stingov dugogodišnji gitarista Dominik Miler (Dominic Miller), Pirana omiljeni perkusionista čuvenog španskog gitarskog viruoza Pako de Lusije (Paco de Lusia) i Gremijem ovenčani bubnjar Horacio Žel Negro- Hernandez, saradnik Karlosa Santane (Carlos Santana) i Dizija Gilespija (Dizzy Gillespie).

Album „Terra“ pojavio se najpre u junu u Portugalu i Španiji, a potom u septembru u ostatku Evrope.