Mariza: „Volela bih ponovo doći u Srbiju“

09.12.2008

Mariza

Posle dva uspešna koncerta 2. decembra u Beogradu i 3. decembra u Novom Sadu portugalska fado pevačica Mariza kaže da bi volela ponovo pevati u Srbiji.

U intervjuu dnevniku Politika posle nastupa pred rasprodatim Sava centrom, sa kojeg je kao i iz Srpskog narodnog pozorišta dan kasnije ispraćena ovacijama, Mariza je rekla da je „bilo divno“ i da je stvarno uživala na koncertima u Srbiji gde je došla u sklopu svetske turneje za novi album „Terra“.

„Srećom, nikad u karijeri nisam imala loš koncert. To sa sigurnošću mogu da vam potvrdim, što je neverovatno. Osećam se blagoslovenom zbog toga. Fantastična stvar u svemu tome jeste da su u pitanju potpuno različite kulture. Srpska, kineska, australijska…ali spaja ih jedna stvar muzika. Tu ne postoji pitanje jezika. Mnogi misle da je jezik barijera. Smatraju da ne mogu da pređu preko te granice zbog toga što govore različite jezike. Ali mislim da greše. Jezik nije granica“, kaže Mariza.

Portugalka je još otkrila da usled gustog rasporeda koncerata po svetu „uopšte nema privatni život“, da oseća stalni umor i namerava da se na godinu dana odmori od muzike ali „ne zna kada će to biti“ i da sebe ne smatra fado, već portugalskom pevačicom.

„Kad sam počinjala pevala sam fado, moji koreni i baza su u fadu, publika oseća fado u mom zvuku, ali sve više pravim svoju muziku. Ona je oličenje moje ličnosti, pogleda na svet, poruke koju želim da prenesem ljudima. Zato mislim da imam čast da pronosim kulturu moje zemlje, a to je Portugal. Zato sam portugalska, a ne fado pevačica“, kaže Mariza za nedeljnu Politiku.