Doručak sa Rundekom

10.12.2008

Darko Rundek

Darko Rundek predstavio je na Sajmu knjiga u Puli novo izdanje zbirke poezije „Duhovi“ na tradicionalnom „Doručku sa autorom“, gde je govorio o prvom imenu Haustora, značenju svojih pesama i stvarima koje ga čine sretnim.

Pred ispunjenim sajamskim prostorom „Mocart“ u Puli, Rundek je rekao da je svaka njegova pesma imala neku zagonetku prema kojoj je nastala ili sama u svome tekstu donosi neku zagonetku. Neke su inspirisane biblijskim motivima, a druge stripovima.

„Dakako da je ‘Apokalipso’ nastala na sličan način, igrom reči, ali i kao odgovor na apokalipsu, na katastrofu i pesimistične misli koje su tih godina bile u zraku“, ispričao je Darko na nedeljnom „Doručku“ Sajma knjiga u Puli, gde je predstavio knjigu „Duhovi“ nazvanu po kultnoj Haustorovoj pesmi.

Knjigu je 2001. godine objavila kuća Durieux iz Zagreba, a donosila je Darkove pesme sa ostalih albuma uticajnog zagrebačkog benda, kao i sa kasnijih samostalnih albuma „Apokalipso“ (1997) i „U širokom svijetu“ (2000), te songove rađene za pozorište, radio-drame ili film i pisanu poeziju. Novo prošireno izdanje uključuje pesme sa albuma „Ruke“ i „MHM A-HA OH YEAH DA-DA“, i dva kratka lirska ciklusa.

Tokom „Doručka“ Rundek se prisetio da se Haustor isprva zvao Nagradni bataljon, a kasnije je dobio ime Haustor jer je to članove benda podsećalo na mesto gde se klinci sakrivaju i na miru igraju kada pada kiša.

Pričajući kako se „svirajući, pevajući i komponirajući uvelike zabavlja“, Rundek je rekao da su razni uticaji oblikovali njegovu muziku, od ciganske do latino, a otkrio je da voli slušati opere i da su mu neke arije posebno drage.

„Glazba može dakako formirati čoveka, ona uvelike utiče na raspoloženje, a i na samo čovekovo stvaranje“, istakao je Rundek.

Muzičar je priznao da mu je gotovo nemoguće odrediti najsretniji trenutak u životu.

„Sretan sam kada se uhvatim nekog izazova i uspijem ga isfurati, a što se tiče ostalih sretnih trenutaka teško je odrediti onaj najsretniji“, rekao je Rundek.

Jutarnje druženje sa sajamskom publikom završeno je čitanjem stihova iz zbirke „Duhovi“ i taktovima poslednje pesme sa albuma „Mmm A-ha Oh Yeah Da-Da“.

Na Sajmu knjiga u Puli Rundek se dve večeri ranije predstavio i sa muzičkim projektom BetWeen, koji radi sa violinistkinjom Cargo orkestra Isabel.

U Sava centru u Beogradu 17. decembra Rundek će održati jedan od poslednjih koncerata sa izvornom postavom svog Cargo orkestra.

Beograđani će biti privilegovani da uz kupljenu ulaznicu od 1.600 dinara dobiju novi živi album „Live in Dom omladine“, koji potom u Srbiji neće ići u redovnu prodaju, jer je Long Play predvideo to izdanje isključivo kao poklon Darkovoj odanoj publici u Sava centru.