Mariza u Beogradu i Novom Sadu

22.09.2008

Mariza

Vrhunska svetska fado pevačica Mariza vraća se posle dve godine u Srbiju za koncerte 2. decembra u Beogradu i 3. decembra u Novom Sadu, u organizaciji Long Play-a.

Portugalka na svetskoj turneji promoviše upravo objavljeni četvrti album „Terra“, a želju da peva srpskoj publici Mariza potvrđuje stavljanjem čak dva srpska grada na turneju koja obuhvata brojne koncerte u Evropi i severnoj Americi, za sada do marta 2009. godine.

Mariza će u Beogradu treći put u karijeri pevati u Sava centru, dok će koncertni prostor u Novom Sadu biti naknadno određen. Long Play će uskoro saopštiti način kupovine i cene ulaznica, i druge pojedinosti o beogradskom i novosadskom koncertu.

Pevačica delimično poreklom iz Mozambika prethodno je pevala u rasprodatom Sava centru najpre u junu 2005. godine, a potom i u oktobru 2006. godine, promovišući treći album „Transparente“ (2005).

Mariza je portugalskim medijima posle drugog gostovanja pričala da joj je beogradska publika bila najdraža na turneji i da je zadivljena njenom kulturom.

„Tamo ulaznice za koncert budu i po 10 posto od prosečne plate, pa opet u sali za 4.000 gledalaca pevam pred 4.600“, govorila je Mariza.

Pevačica koja priznaje da je pre slova naučila da peva fado, ceo život je posvetila toj muzici punoj emocije, strasti, tuge, života, ljubomore i žalosti.

Sa jedinstvenim i bogatim glasom, atraktivnim izgledom i prepoznatljivoj plavoj kratkoj kosi, uz osoben scenski nastup i harizmu, Mariza je postigla svetski uspeh spajajući tradicionalni fado s modernim elementima na albumima „Fado en mim“ (Fado u meni – 2001), „Fado Curvo“ (2003) i „Transparente“ (2005).

Mariza ističe da sa novim albumom „Terra“ (Zemlja), na kome se u svom prepoznatljivom stilu poigrava sa uticajima džeza, flamenka, latino i afričkih zvukova, počinje novo poglavlje u svojoj karijeri.

„Tokom sedam godina međunarodnih turneja imala sam priliku da otkrijem ljude i kulture. Posmatrala sam i slušala. Ovo je moj trenutak. Ovo je moja istina. Uvek sam bila iskrena prema sebi i prema mojim obožavaocima. Htela sam da im ovim albumom pokažem svoj napredak kao pevačice i ljudskog bića. Moja prethodna dva albuma ‘Transparente’ i ‘Concerto Em Lisboa’ bili su za mene kao zatvaranje kruga. Ovaj novi album odlučila sam nazvati ‘Terra’. Zašto? Možda zato što čvrsto stojim na zemlji i zato što je snimanje ovog albuma bilo kao muzičko putovanje. Želim pevati svetu, ali znam da ću se uvek vraćati kući svojim korenima“, kaže Mariza.

Na albumu „Terra“ Marizi su se pridružili Stingov dugogodišnji gitarista Dominik Miler (Dominic Miller), Pirana omiljeni perkusionista čuvenog španskog gitarskog viruoza Pako de Lusije (Paco de Lusia) i Gremijem ovenčani bubnjar Horacio „el Negro“ Hernandez, saradnik Karlosa Santane (Carlos Santana) i Dizija Gilespija (Dizzy Gillespie).

Tu je i pevač sa Zelenortskih ostrva Tito Paris, i pijanisti Ivan Lins iz Brazila, te Kubanci Cuco (Chucho) Valdes i Ivan „Melon“ Luis (Lewis). Producent albuma je španski flamenko gitarista Havijer (Javier) Limon.