Lokner: Razbijaćemo i u narednih pet godina

22.12.2009

Saša Lokner

Klavijaturista Saša Lokner pred proslavu 25 godina karijere Bajage i Instruktora na koncertima 28, 29. i 30. oktobra u Sava centru u Beogradu, očekuje da bend u narednih pet godina publici ponudi još dosta odličnih pesama.

„Mislim da ćemo u idućih pet godina razbiti! Bajaga je u dobrom fazonu, jer nekoliko novih pesama koje je napravio su zaista odlične. Ove dve-tri pesme koje sam čuo zaista su obećavajuće. Mislim da smo što se tiče uspeha bar narednih pet godina mirni“, kaže Lokner.

Dok Momčilo Bajagić proslavlja 25 godina samostalne karijere, odnosno od izlaska kultnog prvenca „Pozitivna geografija“ (1984), Lokner broji nešto manji staž u Instruktora, jer je upravo zahvaljujući igri slučaja ispao iz prvobitne kombinacije da odmah zasvira u bendu.

„Kod kafane ‘Lipa’ (u Beogradu) sreo sam se sa Bajagom i rekao mi je da će da pravi album ‘Pozitivna geografija’ i da već beleži stvari na magnetofon. Rekoh ‘super ali ja za pet dana idem u vojsku!’. Kad sam došao iz vojske, još par meseci sam sviruckao sa još nekim drugim bendovima. Onda smo se se sreli na nekim svirkama i dogovorili da konačno dođe taj trenutak i zasviram u Instruktorima. Došao sam pred kraj ‘Sa druge strane jastuka’ (1985), za tu turneju i faktički prva ploča gde sam u statusu člana benda su ‘Jahači magle’ (1986)“. Žao mi je što nisam svirao na ‘Pozitivnoj geografiji’ pogotovo što je taj album Bata Kovač producirao. Načekao sam se posle da mi on bude producent“, kaže Lokner.

Upitan žali li za još nečim u dugogodišnjoj karijeri Instruktora, Lokner kaže da posebno žali zbog devedesetih koje su „realno na neki način povukle ručnu kad nije trebalo i usporile bend u trenutku najveće snage, i po godinama i po statusu“.

„Ali nekako smo se izvukli. Bajaga je vrlo brzo shvatio šta se događa. U jednom trenutku je čak hteo i da rasturi bend, pa je odustao. Nastavili smo i preorijentisali smo se radeći po inostranstvu. Zapravo, išli smo za svojom publikom. Kako su ljudi naše generacije krenuli u migracije tako smo i mi krenuli za njima. Svirali smo dosta po Evropi, Americi…i realno 2002. godine kad dolazi Vule (šef Long Play-a Zoran Vulović) u ekipu, kad radimo sa (starim producentom Sašom) Habićem album ‘Zmaj od Noćaja’, dogovorili smo se da zagrizemo do kraja! Mislim da je desetak poslednjih godina bilo prilično uspešno za nas“, ocenjuje klavijaturista.

Kupci ulaznica za slavljeničke koncerte dobili su jedinstven poklon – uz ulaznicu se dobija po primerak konačno posle dvadesetak godina remasterizovanih albuma „Pozitivna geografija“ (1984), „Sa druge strane jastuka“ i „Jahači magle“. Lokner ne skriva da je impresioniran i iznenađen koliko dobro zvuče remasteri.

„Od kako slušam remastere otkrivam kako ima divnih trenutaka, posebno na ‘Jahačima magle’! Čuje se svašta, dugo ih nisam slušao i baš sam se prijatno iznenadio, posebno zvukom, produkcijom…mada smo znali i onda da će biti odlična ploča, jer smo je radili natenane u idealnim uslovima. Ima sjajnih momenata, posebno ‘442’…“, priča Lokner.

Na kraju, šta treba očekivati od koncerata u Sava centru. Da li će to biti puko izvođenje najvećih hitova ili će biti i nekih prijatnih iznenađenja?

„Ima nekih pesama za koje ćemo iskoristiti ta tri koncerta da ih odsviramo. Sava centar nije Beogradska arena gde moraš voditi računa da publiki na tribinama tapše. Biće to koncerti gde se sedi i sjajna prilika za neke pesme koje se iz nekih razloga nisu puno slušale, kao ‘Golubica’…Sada je prilika da ih dobro uradimo uživo“, najavljuje Lokner.