Let 3 na udaru kritika zbog „Žive p…e“

24.10.2008

Let 3

Riječki sastav Let 3 našao se na meti kritika zbog kontroverznog naslova svog koncertnog DVD-a „Živa pička“. Odbor za ravnopravnost spolova nevladine organizacije Hrvatsko društvo za zaštitu i promicanje ljudskih prava zatražio je od pravobraniteljke za ravnopravnost spolova Gordane Lukač-Koritnik zabranu distribucije i javnog prikazivanja DVD-a.

Članice odbora smatraju da naziv „Živa pička“ grubo diskriminira žene i vređa javni moral, pišu novine.

„Nemam pojma o čemu pričate. Ni s čime nisam upoznat. Ne mogu komentirati ništa dok ne vidim to crno na bijelo“, rekao je Večernjaku basista Let 3 Damir Martinović-Mrle.

U polemici je sudelovao i poznati katolički svešenik don Anđelko Kažunko, koji je izrazio neodobravanje prema Let 3 i njihovim „prostačkim pesmama“. On smatra da bi trebalo zabraniti bend, ali priznaje da to verojatno nije legalno moguće.

Let 3 ima dugu istoriju sukoba s konzervativnim krugovima. Prošle godine im je Centar za kulturu u Travniku odbio ustupiti dvoranu za koncert zbog navodne vulgarnosti. Takođe su se 2006. našli pred sudom zbog prijave građana Varaždina jer su na koncertu pokazali genitalije i stražnjice. Međutim, dve godine kasnije grad Varaždin i Let 3 su rešili nesuglasice, a bend je čak dobio poklon od zamenika gradonačelnika Ivana Meska.

Ironično, bend je nedavno bez većih reakcija konzervativaca nastupio u regionalnom reality showu Operacija trijumf gde je pevač Zoran Prodanović-Prlja nosio ogromni falus rekvizit koji je na kraju otvorio i pustio iz njega belog goluba.