Let 3 ispalili čepove u Beogradu!

24.04.2009

Let 3

Riječki alternativci Let 3 ispunili su obećanje i u četvrtak uveče u Domu omladine priuštili retko viđen muzičko-scenski SPEKTAKL, začinjen robotom, doktorom, golubovima, pevačem narodne muzike, balonima…i ispaljivanjem čepova iz stražnjica u Beogradu!

Otkucaji tehno ritmova uz povik „Kurcem u čelo“ otvorili su koncert Let 3, koji su se pojavili u tradicionalnim crnim plastičnim kabanicama, ali bez frontmena Zorana Prodanovića-Prlje, koga je bend predvođen basistom Damirom Martinovićem-Mrletom zamenio horskim pevanjem dok su gitarski žestoko prašili „Vjernog psa“ i „Ženu varam“.

Da Let 3 ipak ne mogu bez frontmena, ali da to ne mora biti Prlja, pokazalo je dovođenje na binu Robota skrivenog iza bezbrojnih raznobojnih balona, koje je raščistio i potamanio sa dva gorionika Doktor Adžaba u beloj uniformi.

Robot je uljudno pozdravio Beograđane sa „Dobro veče“, koji su mu iz pristojnosti vratili pozdrav. „Čuo sam da je Beograd divan grad, a sada sam se u to i uvjerio“, priznao je metalno teškim glasom Robot, uz opasku da ne zna još „puno srpskih riječi“, ali da zna jednu – „LJUBAV“. Kao nagrada stižu aplauzi beogradske publike.

Ubrzo na pozornicu konačno stiže i pravi pevač, ali to opet nije Prlja – već preplanuli u jarko crvenu košulju odeveni Orhan. Sa njim na čelu Let 3 nabrijanom, turbo svirkom uleću u folkerski blok u kome kroz rokerski hram Dom omladine odzvanja „Tazi, Tazi“ i „Mala soba tri sa tri“.

Kada su već svi pomislili da je Let 3 dobio novog pevača, u belom šmekerskom odelu izlazi brkati Prlja i potpomognut Orhanom kreće „Dijete u vremenu“, pa „Riječke pičke“, „Profesor Jakov“ i „Sedmi kontinent“.

„Jesmo li dobro? Jesmo! I neka smo“, kratko će Prlja, pa bend uleće u „Sokola“, „Eru“ i konačno „Kurcem u čelo“, što se pretvara u gromoglasno skandiranje beogradske publike, dok bend odlazi sa pozornice.

Deo publike burno negoduje i zviždi bendu verujući da je posle samo sat vremena svirke došao kraj. Momci se ipak vraćaju na „bis“ preodeveni u „groznicasubotnjevečeri“ šljasteće pripijene trikoe, sa neizbežnim otvorom na donjim leđima.

„Evo sad ćemo odsvirat’ najbolje pesme. One najlošije smo odsvirali“, obećava Mrle, koji izaziva oduševljenje u dvorani solo tačkom u kojoj svira bas iza glave (kaže „kao kada je Džimi Hendriks hodao Beogradom“), peva svoju legendarnu minijaturu „Ciklama“ i poziva sve da sa njim zajednički meditiraju uz brundanje „Omažijaj me, omažijaj me, omažijaj me…“

Uz to Mrle ne propušta priliku da natera beogradske cure da pevaju „mijau, mijau“, a beogradske dečke „vau, vau“.

Dugoočekivani trenutak stiže sa svečanim Prljinim rečima: „Nedavno smo zamalo završili u varaždinskom zatvoru jer je neko vidio naše guzice. Rekli smo da nismo bili goli. Imali smo čep u guzici i nismo otišli u zatvor. U čast Varaždinu i vama u čast ćemo ispaliti čepove iz guzice“.

Doktor Adžaba se vraća na binu da namesti članovima Let 3 čepove, ali avaj, Prlja prevremeno ispaljuje svoj! Dok se izvinjava i priznaje da je to rezultat tenzije, čepove ispaljuje u plotunu ostatak Let 3. Na oduševljenje beogradske publike.

„Hvala vam kako ste nas primili. U zadnje vrijeme nam svi viču ‘riječke pičke’, ko da smo na nogometnoj utakmici, a vi to niste radili. Vi ste super publika“, kaže ganuto Prlja, i priznaje da su čepovi ispaljeni prvi put u Beogradu „na naše, a i vaše veselje“.

„Čujte, nije nešto ali čovjeka veseli. A vidim i vaša ozarena lica. Sada smo lakši i prazniji“, kaže pevač.

Bend brije po „Pokvarenoj ženi“, pa „Drogi“ („to je evergrin“ – Prlja) i veliko finale stiže uz generacijsku himnu „Izgubljeni“. Perje Prlja baca iz vreće na binu, odakle ga raspršuju u publiku ostali koristeći transparente sa brojevima 1, 2, 3 i 4.

Razgaljena publika glasno skandira „Kurcem u čelo“, na sta Prlja zahteva: „Opet niste vikali ‘riječke pičke’! Pa probajte!“.

Beograđani se trude ali „Riječke pičke“ ne dolaze ni blizu glasnosti „Kurcem u čelo“.

„Vidim fina publika. Znate vikat’ kurcem, ali ne i pičke!“, ocenjuje Prlja.

Naravno na koncertu nije izostalo ni puštanje dva bela goluba iz falusa namontiranih na Prlju i Mrleta.

Kraj stiže uz „Naftu“ i hipnotički desetominutni klasik Let 3 „Sam u vodi“. Pre odlaska Prlja obećava: „Vidimo se ponovo već ovog leta na nekom od festivala“.