Fit večeras u Beogradu!

25.04.2009

Fit

Riječki rokeri Fit, vlasnici velikih hitova „Mačka“, „Daj mi ruku“ i „Zaboravit ću sve“, posle pauze od skoro 20 godina održaće večeras povratnički koncert u Beogradu u Domu omladine (21.00), gde frontmen Davor Lukas obećava „dosta emocija i žestoku, pravu mušku svirku“.

„Nadam se da će svi pjevati s nama. Dolazimo da se osjeti već zaboravljena energija kako se sviralo osamdesetih, a to znači žestoko, ali još uvijek pjevno. Očekujemo na koncertu dosta naših starih beogradskih prijatelja, ali i neke nove klince“, kaže Lukas.

Miljenici beogradske publike s kraja osamdesetih, Lukas, gitarista Zorko Opačić i basista Miro Tešević su obnovili Fit i 17 godina od raspada benda u oktobru su održali povratnički koncert u rodnoj Rijeci, koji se potom na području bivše Jugoslavije pojavio kao „živi album“ „Live Uz Rijeku“ (Dallas Records).

Sa novim bubnjarem Alenom Tibljašem bend se vraća, ističe Lukas „sada bolji nego prije, jako žestoki i puni energije, i nema neke razlike između starog i novog Fita!“

Riječani su postigli veliku popularnost, posebno u Beogradu i Srbiji, već sa prvencem „Uz rijeku“ iz 1988. godine, koji je doneo velike pop-rok hitove „Mačka“, „Novi dan“ i „Beograd“.

„Beograd je obilježio važan dio naše karijere. Izdavali smo za PGP i Beograd nam je bio drugi dom! Pored Rijeke ovdje smo provodili najmanje dva mjeseca godišnje. Baš smo imali ekipu i svaki odlazak u Beograd je bilo veselje, jer osim posla bilo je druženja sa super ljudima“, priseća se Lukas.

Drugi album benda „Daj mi ruku“ (1989), ponovo za PGP RTB, donosi još više hitova – osim naslovne, tu su „Zaboravit ću sve“, „U je“, „Nemirne godine“ i „Telefon“ obrada istoimenog klasika Blondie. I kada je izgledalo da više ništa ne može zaustaviti Fit, u jeku priprema za treći album, bend se 1991. godine raspada usled izbijanja rata na prostoru bivše Jugoslavije.

U Beograd se sada Fit vraća i sa kamerama, jer nameravaju da snime ovde dosta materijala za predstojeći dokumentarac o bendu, kao i u ostalim ključnim gradovima u kojima su njegovi članovi svirali ili živeli zadnjih dvadesetak godina (Rijeka-Zagreb-Sarajevo-Beograd-Amsterdam).

„Snimaćemo i razgovore sa našim starim drugarima iz Beograda, sa onima koji su pomagali grupu, sa ljudima iz medija, poznanicima, poslovnim partnerima… Nekih dragih ljudi na žalost više nema, ali bar mi koji smo preživjeli ćemo stvarati taj film“, najavljuje Lukas.

Povratnički nastup Fita u Beogradu obavezno treba videti i čuti, a stari poznanik i saradnik riječkog benda, frontmen Van Goga Zvonimir Čukić Čule očekuje da će to biti „strašan koncert zasigurno“.

„Svi koji su nekad voljeli Fit treba da dođu, a posebno mlađi koji su propustili taj sjajan period, da čuju jedan energičan i fantastičan bend“, poručuje Čule.

Ulaznice za koncert Fita možete kupiti po ceni od 800 dinara na blagajni Doma omladine i prodajnim mestima Biletservisa i Tiketlajna.