Konferencija za novinare Zvonka Bogdana

04.11.2009

Tamburaška legenda Zvonko Bogdan održaće u ponedeljak 9. novembra konferenciju za novinare povodom svog koncerta 26. novembra u beogradskom Sava centru. Konferencija počinje u 13:00 u „Art kafeu“ Sava centra.

Kralj panonske šansone Zvonko Bogdan nakon dva prošlogodišnja rasprodata koncerta vraća se sa svojim tamburašima ponovo 26. novembra u Sava centar za novi susret sa beogradskom publikom. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Sava centra po cenama od 1.000, 1.200, 1.600 i 1.800 dinara.

Novi koncert biće prilika da Beograđani ponovo čuju tamburaške klasike kao što su „Ko te ima, taj te nema“, „Prošle su mnoge ljubavi“, „Ne mogu se setiti leta“, „Hej, salaši na severu Bačke“, „Već odavno spremam svog mrkova“, „Govori se da me varaš“, „Fijaker stari“, „Kraj jezera jedna kuća mala“, „Neko sasvim treći“…

Somborac Bogdan došavši 1960-ih godina da studira glumu u Beogradu, počeo je pevačku karijeru pokušavajući da zaradi za školovanje nastupima u hotelu Union. Ovde je nastavio da peva sledeće tri decenije.

Kasnije je počeo i bogatu diskografsku karijeru pevajući uz tamburaše narodne i starogradske pesme. Sa čuvenim tamburaškim orkestrom Janike Balaša snimio je 1971. godine album „Biseri narodne muzike“, na kome se našla čuvena pesma „Hej salaši na severu Bačke“.

Početkom ratnih devedesetih, Bogdan ne nastupa već se povlači iz javnosti, na svoj salaš i posvećuje se svojoj velikoj ljubavi konjima.

Sa dolaskom novog stoleća zanimljiv obrt u Bogdanovoj karijeri desio se 2003. godine sa pesmom „Ko te ima taj te nema“, koja iznenađujuće postaje veliki hit, posebno među mlađim generacijama koje do tada možda nisu slušale ili znale za kralja panonske šansone.

Konačna potvrda Bogdanove popularnosti kod svih generacija stigla je 2004. godine njegovim više nego uspešnim nastupom na festivalu Exit u Novom Sadu.

Zvonko Bogdan je ove godine proglašen počasnim građaninom Subotice, grada u kome živi već tridesetak godina.