Iva Ikon ponovo pred Beograđanima

02.11.2015

Iva Ikon

U četvrtak 5. novembra, od 21h, publika u Mikser House-u u okviru 3. BUNT festivala imaće priliku da oseti moć i emociju gospel muzike. Iva Ikon je pevačica, pijanistkinja i tekstopisac koja okuplja vrhunske beogradske muzičare ujedinjene ljubavlju prema ovoj vrsti duhovne muzike, repertoarom koji sadrži tradicionalna, ali i savremena gospel ostvarenja, saopštava BUNT.

Veliki deo savremene muzike vuče korene iz gospela, izvorne muzike afro-američkih robova, koja predstavlja veru u bolje sutra, želju za slobodom i pobedu ljubavi. Gos pel oduše emocijama i vrlo je zahtevan za izvođenje jer pored virtuoznosti solista podrazumeva i izraženu duhovnost i empatiju.

Iva Cojić (Iva Ikon) je diplomirala klasični klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu i na Hochschule fuer Musik u Minhenu. Studirala je i džez i gospel pevanje. Gospel muzika bila je sastavni deo njenog života od rane mladosti, a najveći uticaj na nju imali su veliki muzičari Stevie Wonder, Aretha Franklin i Whitney Houston. Pevala je solo i kao prateći vokal mnogim internacionalnim zvezdama. Bila je vokal i pijanistkinja poznate engleske grupe WILD.