Hladno pivo napravili ludnicu u Hali sportova

23.11.2008

Hladno Pivo

Zagrebački rokeri Hladno pivo, posle nedavnog najvećeg koncerta u karijeri u rodnom Zagrebu, uspeli su da u subotu uveče naprave sličan spektakl u rasprodatoj beogradskoj Hali sportova, gde ih je 5.000 fanova euforično pratilo u dvočasovnom žestokom nizanju pesama iz svih faza 20-godišnje karijere.

Posle proslave dve decenije postojanja pred oko 20.000 ljudi na zagrebačkom Jarunu, Hladno pivo su ispunili obećanje i istovetno rođendansko raspoloženje preneli u Beograd, gde su bend i 5.000 posetilaca zajednički stvorili nesvakidašnji ambijent koji se jedino može opisati kao – euforija i potpuna ludnica!

Tenzija u dvorani je dobrano narasla već 45-minutnim kašnjenjem, neophodnim kako bi zbog neopisive gužve na ulazima masa uspela da uđe u dvoranu, koja je potom bukvalno eksplodirala od oduševljenja kada su se na bini konačno pojavili pevač Mile Kekin i drugovi.

Otvarajući instrumental „Couvert“ sa aktuelnog albuma „Knjiga žalbe“ (2007), slično je poslužio za otpočinjanje beogradskog koncerta. Brzopotezno je usledila „Sreća“, koja je odmah odslikala odnos između publike i benda, i najavila kakvo će raspoloženje biti u dvorani do kraja.

Dok je Mile srećno i pomalo rizično skakutao po monitorima uz rub bine, bend se odmah sjurio u „Carstvo pasa“, a publika je uhvatila obrazac ponašanja koji nije napuštala sledeća dva sata – podignute ruke, divlji ples ispred bine i zaglušujuće horsko pevanje cele dvorane uz bukvalno svaku pesmu Hladnog piva. Od prve do poslednje, bez izuzetka.

„Dobro vam veče, ljudi! Pitali su me kako to odjednom Hladno pivo u Hali sportova? A mi smo imali prepunjen Studentski kulturni centar i gradili smo ovo godinama. Dobrodošli na koncert Hladnog piva!“, objasnio je Mile.

Poruku „Pjevajte nešto ljubavno“ Beograđani su odmah prihvatili, a kada je Mile krenuo da poskakuje uz „Nema više naše birtije“, u tome ga je pratio čitav parter, sve do „Šanka“.

Bojazan da će na stranom, šatrovačkom jeziku ispevana „Baškizagre Stuhpa“ ostati neshvaćena, pokazala se bez osnova jer je Mile odmah ponudio prevod pesme, koja govori kako „mafijaši jašu kroz sve gradove“.

Posle „Kaže stari šta nam fali“, Mile je pokazao koliko „Teško je biti kul“ stavivši na svoju obrijanu glavu peškir umesto nedostajuće perike.

„Ljudi, pjevate bolje od mene! Osjećam se kao tehnološki višak večeras“, Mile nije štedio pohvale raspevanoj i ustalasanoj publici na parteru i tribinama Hale sportova.

Pevač poznat u Srbiji i po maloj ulozi erotomana u hrvatskom sitkomu „Bitange i princeze“ duhovito je najavio „Ljetnji hit“ kao „pjesmu za sve homoseksualce i sve krasne muškarce“, dok su na velikom video bimu iza pozornice išle slike mišićavih frajera.

„Dobre prijatelje“, smenio je usnom harmonikom obojeni „Biološki sat“, zatim „Par pitanja“, „Maderfakersi“, a Mile nije mogao a da ne pomene i „Bitange i princeze“.

Kekin je publici ispričao kako je prethodnog dana tokom vožnje Beogradom jedan taksista primetio da je među članovima benda „onaj mali iz one serije ‘Bitange i princeze'“.

„Pričao mi je: ‘Je, on nam je pjevao?’, a onda me pitao: ‘A on i pjeva?'“, nasmejao je publiku Kekin. Pevač je našao vremena da se zahvali svim fanovima koji su bendu uputili hiljadu mejlova sa pitanjem kada dolaze u Beograd, zaključivši slučaj uzvikom: „Evo nas!“

Hladno pivo je nastavilo snažno sa „Kad ti život udahne“ i odao počast malim ljubavima sa „Ranjeni i ludi“, da bi zatim usporili sa uvodom na čelu i Miletovom akustičnom gitarom za „Jedini osmijeh“.

Trubački obojena vesela poskočica „Konobar“ pokazala je da „Nije sve tako sivo“.

„Odlična ste publika. Prekrasno se osjećam večeras. Hvala vam za ovu noć!“, vraćao je Mile emocije publici istom merom.

Posle sat i po žestokog ritma i gromoglasne svirke Hladnog piva, kraj koncerta stigao je u vidu „Šamara“ za publiku u Hali sportova.

Ipak, zaglušujuća vriska vratila je Zagrepčane na pozornicu Hale sportova za prvi, poduži bis. Poodavno poustajala publika na tribinama i uzburkana masa na parteru, bili su odgovarajući sparing partneri Hladnom pivu koje je muški otparčalo „Soundtrack za život“, „Trening za umiranje“, „Rigoletto“, „Ne volim te“, „Fur Immer Punk“ i tehno obojenu „Planetu“. „Svaka čast, imate kondiciju“, još jednom konstatacijom je Mile pohvalio Beograđane.

Drugi bis izazvao je reprizu urnebesnih urlika publike, koji ovaj put naizgled nisu uspeli, uprkos jačini, da natrag izmame ceo bend. Samo je Kekin izašao na binu sa akustičnom gitarom. „Roštilj“ je pripremio sam objašnjavajući odsustvo drugova njihovim umorom od žestokog koncerta. Ipak, ostatak benda vratio se za „Supermena“ i „Pitala si me“.

Posle „Odjave programa“, Mile je pre odlaska sa bine simbolično dao do znanja da je kraj, kada je skinuo svoju crvenu majicu i bacio je u uskomešano more publike.

Paljenje svetala u dvorani pratio je uzdah razočaranja 5.000 prisutnih fanova Hladnog piva.