Hitovi grupe U škripcu uživo

16.12.2008

Multimedijalni umetnik i pevač Milan Delčić-Delča objaviće do kraja decembra koncertni album sa najvećim hitovima svoje nekadašnje grupe „U Škripcu“, koji najavljuje spot za pesmu „Nove godine“.

„Ovo nije povratnički album grupe ‘U Škripcu’, jer ona odavno ne postoji, već se zove ‘Delča, a i U Škripcu’. Na svojim koncertima izvodim pesme ‘U Škripcu’ i ovde sam uspeo da pozovem većinu članova grupe da dođu i odsviraju svako u ponekoj pesmi“, rekao je Delčić danas agenciji Beta.

U Domu omladine Beograda u martu 2007. godine održan je Delčićev koncert, gde su mu se u izvođenju starih hitova poput „Sići do reke“ ili „Proleće“, pridružili skoro svi članovi „U Škripcu“.

„Preslušao sam snimak i shvatio da je zaista glupo da se ne objavi, jer su tu pesme koje su nekad nešto značile, a klinci su ih danas zaboravili. Neke pesme na albumu su onakve kakve su bile, a neke zvuče drugačije, jer su pesme same shvatile da je ovo neko drugo vreme“, kaže Delčić.

Novotalasna beogradska grupa „U Škripcu“ krenula je početkom 1980-ih godina u postavi u kojoj su bili Delčić, hitmejker i klavijaturista Zoran Vulović, gitarista Aleksandar Vasiljević, basista Aleksandar Lukić i bubnjar Miloš Obrenović.

Bend je debitovao sa „Godinama ljubavi“ (1982), na kome su bile popularne pesme „Ti imaš dosta godina“, „Hamuamule“ i „Proleće“, a zatim je usledio veliki proboj sa drugim albumom „O je!“ (1983) i svejugoslovenskim hitom „Sići do reke“.

Uspeh je ponovljen mimi-albumom „Nove godine“ i istoimenim novim velikim hitom, ali je usled razočaravajuće primljenog izdanja „Budimo zajedno“ (1984) bend prestao sa radom.

Vulović je bend oživeo sa novim pevačem Aleksandrom Tabašem za skromno primljen album „U Škripcu“ (1987), a potom se stara postava sa Delčom na čelu vratila za album „Izgleda da mi smo sami“ (1990), ali je rat prekinuo novi uspeh i rad „U Škripcu“.

Delčić kaže da objavljivanje albuma „Delča, a i U Škripcu“ nije najava ponovnog okupljanja popularnog beogradskog benda, a i sam priznaje da nije nostalgičan.

„Mislim da se bend neće ponovo okupljati. Nostalgiju mnogo ne prihvatam kao bitno osećanje, ali ljudi vole da se osećaju nostalgično i glupo je to propustiti. Želim pevati te pesme sa svojom ekipom u kojoj je ionako njih pola iz ‘U Škripcu’, što već nešto znači“, kaže pevač.

Delčić najavljuje da od februara planira da radi na svom samostalnom albumu koji bi trebalo da se pojavi do leta i biće „gitarska muzika, ali se još ne zna u kom obliku i procentu“.

Album „Delča. a i U Škripcu“ objavljuje „Maskom“.